Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 mei 2010

Alkmaar meldt ook voor 3e tranche woningen aan

Woningbouw stimuleringsgelden succesvol

Vanuit de tijdelijke stimuleringsmaatregel woningbouw ontving Alkmaar in de eerste tranche een bijdrage van 4,3 miljoen euro voor ruim 500 woningen van het ministerie van VROM. Deze bijdrage gaf een belangrijke impuls aan de woningbouwmarkt in Alkmaar. Mede door deze gelden kon in Alkmaar gewerkt worden aan een pakket van maatregelen om de woningbouw te stimuleren. Hierdoor kon een aantal bouwprojecten nog voor 2010 starten.

Ook in de tweede tranche ontving Alkmaar een bedrag van circa 2,3 miljoen euro voor ruim 400 woningen. Voor de derde tranche is op dit moment een voorlopige lijst van projecten opgesteld.

Alkmaart bouwt
Mede door de stimuleringsgelden van VROM hebben projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties het aangedurfd om, ondanks de teruglopende verkopen op de woningbouwmarkt, te starten met bouwen. De stimuleringsregeling maakte eveneens de oprichting van de Stichting Verkoopgarantie (SV) mogelijk, waardoor voor een aantal woningbouwprojecten een inkoopgarantie bestaat voor mensen die een nieuwbouwwoning willen kopen, maar bang zijn hun 'oude' woning niet te verkopen.

Wethouder Nico Alsemgeest over de nieuwe VROM subsidie: "Bovenal heeft de VROM stimuleringsmaatregeling gewerkt als een positieve katalysator in het samenwerken tussen gemeente, projectontwikkelaars, makelaars en woningbouwcorporaties. De samenwerking met en inzet van Ontwikkelend Alkmaar speelt een grote rol in de successen die we ook in de toekomst nog willen behalen op gebied van woningbouw in Alkmaar."

Derde tranche
De regels voor het aanmelden van projecten voor de derde tranche wijkt iets af van die van de eerste twee tranches. Nieuwe is het vereiste dat de gemeente 50% van de rijksbijdrage toevoegt uit eigen middelen. Wanneer, net als in de tweede tranche uitgegaan wordt van een bedrag van ca. 6000 euro per woning, dan betekent dat dat de gemeente hieraan nog eens 3000 euro per woning moet toevoegen. Daarnaast moeten projecten die in aanmerking willen komen voor de stimuleringsgelden in de derde tranche voor 1 januari 2011 starten met de bouw. Uiterlijk half mei moet duidelijk zijn welke projecten in Alkmaar in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het ministerie. Naar verwachting zullen voor de derde tranche minder projecten worden aangemeld dan voor eerdere tranches. Alkmaar zal alleen projecten aanmelden die in het overleg tussen ontwikkelaars en gemeente ook als kansrijk in de verkoop zijn aan te merken. Daarnaast zal er aanmelding plaatsvinden van projecten die al een toekenning hadden gekregen voor de tweede tranche maar niet voor de deadline van 1 juli 2010 kunnen starten.