NOVA


03-05-2010

Wat betekent de 'euro-ellende' voor Nederland?
Griekenland leent 110 miljard euro: 80 miljard van de eurolanden en 30 miljard van het IMF. Nederland levert 5 miljard. De Grieken moeten daarvoor wel grote offers brengen: Griekenland snijdt ondermeer fors in de salarissen van ambtenaren.

Maar wat betekent deze 'euro-ellende' voor Nederland? In de studio reageren Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten en Ewout Irrgang, financieel woordvoerder van de SP-Tweede Kamerfractie.

Visserij en milieu slachtoffer olieramp
De olievervuiling in de Golf van Mexico kan een milieuramp van ongekende omvang worden. De olie zou het milieu en de economie ernstige schade kunnen toebrengen. De Amerikaanse overheid heeft een visverbod aangekondigd van ten minste tien dagen voor de vervuilde wateren.

Maar voor Louisiana is vis zoiets als melk en kaas voor Nederland is; een deel van de identiteit. Op de vismarkt in New Orleans zien ze de catastrofe naderen. En klanten slaan nog snel in, nu er nog iets te krijgen is. Rechter ontvlucht Turkije
Voor het eerst in de geschiedenis van Turkije is een rechter, Cagatay Cetin, het land ontvlucht en heeft in een ander land asiel aangevraagd. Cetin zegt onder druk gezet te zijn door het ministerie van Justitie en andere officiële instellingen van Turkije. Dit allemaal vanwege zijn opvattingen over de Armeense genocide, de Koerdische kwestie en zijn afkomst. In januari vroeg hij in Nederland officieel asiel aan. Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)