Ingezonden persbericht


()

Utrecht, 3 mei 2010

Centraal Museum verwerft ontwerpen Alexander van Slobbe

Aankoop stelt ontwerpproces centraal en legt verbanden tussen deelcollecties

Nog t/m 16 mei: tentoonstelling Stof tot nadenken
Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum heeft met steun van de Mondriaan Stichting een aantal kernstukken aangekocht van modeontwerper Alexander van Slobbe (1959). De ontwerpen uit verschillende perioden vormen een uitbreiding op de collectie die het Centraal Museum al van Alexander van Slobbe heeft. Het bijbehorende archief van het ontwerpproces maakt een belangrijk deel uit van de aankoop. Hierdoor beschikt het museum nu over een representatief overzicht van het oeuvre en de werkwijze van deze toonaangevende modeontwerper. Een groot deel van de aangekochte ontwerpen is nog t/m 16 mei 2010 te zien in de tentoonstelling Stof tot nadenken. Alexander van Slobbe, een onafhankelijke vormgever in de mode.

Nieuwe aanwinst
De aankoop legt de focus op de verschillende samenwerkingsverbanden die Alexander van Slobbe is aangegaan met andere kunstenaars en ontwerpers. Zo werkte hij onder anderen samen met Claudy Jongstra, Jan Jansen, Marc Mulders, Peter Jeroense en Harmen Liemburg. Het bijbehorende archief van het ontwerpproces maakt een belangrijk deel uit van de aankoop. De gecombineerde aankoop, bestaande uit onder andere ontwerpschetsen, foto's, stofstalen, proefjes en films, maakt het mogelijk om niet alleen het eindproduct, maar juist ook het ontwerpproces te tonen.

Collectie mode en kostuums
()

Alexander van Slobbe
orson + bodil, herfst/winter 2005/2006
Fotografie: Anuschka Blommers en Niels Schumm
Styling: Francisco van Benthum

De verwerving betekent een versterking en verdieping van de collectie mode en kostuums van het Centraal Museum. De aangekochte sets sluiten aan op de collectie van vroege ontwerpen van Van Slobbe, die het museum al bezit. Hiermee ontstaat een doorlopende verzamellijn die tevens aansluit op de actuele ontwikkelingen in de mode. Door de samenwerking van Alexander van Slobbe met kunstenaars vanuit verschillende disciplines verbindt en versterkt de aankoop de andere deelcollecties van het Centraal Museum, zoals de collectie toegepaste en hedendaagse kunst.

Tentoonstelling Stof tot nadenken
Het Centraal Museum toont nog t/m 16 mei 2010 een grote tentoonstelling over de modeontwerper Alexander van Slobbe: Stof tot nadenken. Bij de samenstelling en totstandkoming van de tentoonstelling is Van Slobbe zelf actief betrokken geweest. Stof tot nadenken toont niet alleen de uiteindelijke ontwerpen, maar doet ook de dynamiek en het creatieve proces van modevormgeving ervaren. De bezoeker volgt de werkwijze van Van Slobbe door de presentatie van zijn persoonlijke archief in de vorm van patronen, stofstalen, films en foto's. Ook zijn de producenten te zien die voortkomen uit de samenwerking met onder anderen Claudy Jongstra, Koninklijke Tichelaar Makkum en PUMA.

Alexander van Slobbe
Modeontwerper Alexander van Slobbe is één van de pioniers die Nederland internationaal op de kaart heeft gezet als modeland. Van Slobbe toont al sinds het begin van zijn carrière in de jaren '80 een onverminderde interesse in het ontwerpproces, het ambacht, het vakmanschap, de kwaliteit en de constructie. Alexander van Slobbe studeerde cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem. Zijn ontwerpen zijn vanaf de late jaren '80 over de hele wereld te zien geweest in onder andere Tokyo, New York, Los Angeles, Wenen, San Paolo en Hong Kong. In 1988 richtte hij het vrouwenlabel orson + bodil op, in 1993 volgde het populaire mannenlabel SO. In 2003 won hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00