Rijksvoorlichtingsdienst

Defensie bij '65 jaar vrijheid wereldwijd'

Dit jaar viert Nederland 65 jaar bevrijding en herdenkt het de opofferingen die daarvoor zijn gebracht. Defensie levert deze week op verschillende plaatsen een bijdrage aan de herdenkingen en de viering van vrijheid.

Een overzicht van enkele locaties en plechtigheden waar Defensie aanwezig is:

3 mei Groesbeek
Demissionair minister Eimert van Middelkoop woont samen met de Canadese minister van Veteranenzaken, Jean-Pierre Blackburn, op 3 mei de herdenking op de Erebegraafplaats in Groesbeek bij.

4 mei Amsterdam
Minister Eimert van Middelkoop neemt met een delegatie van het kabinet deel aan de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm en de operationeel commandanten leggen daar namens de Nederlandse krijgsmacht een krans.

4 mei Herdenkingsvlucht
De Battle of Britain Memorial Flight van een Britse Lancaster bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog vliegt 4 mei van 15:00 tot 17:45 uur over de volgende plaatsen: Texel, Hoek van Holland, Breukelen, Twello, Dronten, Assen en Eelde.

4 mei Holten
Prinses Margriet, meester Pieter van Vollenhoven en demissionair staatssecretaris Jack de Vries zijn op 4 mei aanwezig bij de herdenkingsdienst op de Canadese begraafplaats in Holten. Op deze begraafplaats zijn na de Tweede Wereldoorlog 1394, voor het merendeel Canadese, militaire slachtoffers begraven.

4 mei Loenen
Demissionair staatssecretaris Jack de Vries is op 4 mei aanwezig bij de Dodenherdenking op het Ereveld Loenen. Op het in 1959 geopende ereveld liggen Nederlandse oorlogsslachtoffers en Nederlandse militairen begraven die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens humanitaire en vredesmissies.

4 mei Den Helder
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom is 4 mei aanwezig bij de herdenking 'Voor hen die vielen' te Den Helder.

4 mei Grebbeberg
De plaatsvervangend commandant landstrijdkrachten, generaal-majoor Marcel van den Broek, is aanwezig bij de dodenherdenking op de Grebbeberg.

4 mei Soesterberg
Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen is 4 mei aanwezig op Vliegbasis Soesterberg. Hier worden alle militairen herdacht die sinds 1940, waar ook ter wereld, voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn omgekomen in de strijd. Hierbij wordt er een fly-by verzorgd door vier F-16's van de luchtmacht.

4 mei Curaçao
Militairen op Curaçao herdenken op 4 mei bij het monument op het Waaigat te Willemstad met twee minuten stilte en het leggen van kransen alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen of terreur zijn omgekomen.

4 mei Herdenking op de radio
BNN Today organiseert op 4 mei, direct na de Nationale Dodenherdenking op de Dam, een herdenking speciaal voor alle jonge militairen die in Uruzgan zijn omgekomen. Tijdens de uitzending op Radio 1 vertellen vrienden en familie van een aantal gesneuvelde militairen over het verlies van hun dierbare.

4 mei herdenking door uitgezonden militairen
Op 4 mei zal op Kamp Holland een bijzonder appel gehouden worden bij het monument ter nagedachtenis van in Afghanistan gesneuvelde Nederlandse militairen. Daarbij zullen alle namen van gesneuvelde Nederlandse militairen worden voorgelezen en zullen beide borden van korporaal Houweling en marinier Harders onthuld worden. Beide militairen kwamen onlangs om het leven door een bermbom.

Ook op Kandahar Airfield en aan boord van Hr.Ms. Johan de Witt zullen Nederlandse militairen stilstaan bij dodenherdenking.

5 mei Wageningen
Staatssecretaris Jack de Vries neemt samen met militaire vertegenwoordigers van de krijgsmachtonderdelen op 5 mei het vrijheidsdefilé af in Wageningen.

5 mei Amsterdam
Voor het Bevrijdingsconcert heeft de Koninklijke Landmacht pontons gelegd in de Amstel. Dit concert wordt onder meer bijgewoond door Koningin Beatrix en minister Eimert van Middelkoop.

5 mei Bevrijdingsfestivals
Helikopters van het Defensie Helikopter Commando vliegen op 5 mei de artiesten Guus Meeuwis en Boris naar de verschillende Bevrijdingsfestivals.

Overige activiteiten
Militaire eenheden en vertegenwoordigers zijn bij circa 200 herdenkingen en bevrijdingsvieringen door het land aanwezig. Ruim 1.000 militairen wonen de activiteiten bij. De orkesten van Defensie verzorgen verschillende optredens in het kader van '65 jaar vrijheid wereldwijd'.

Noot voor redacties

Noot voor redacties (