Stemwijzer over wijkaanpak online


UTRECHT, 20100503 -- De StemAlert Wijkaanpak is online. Met deze stemwijzer, die is ontwikkeld door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), wordt voor iedereen duidelijk wat de politieke partijen met de wijkaanpak willen. De stellingen op de site stemalertlsa.nl zijn opgesteld door actieve bewoners.

Het LSA is een vereniging van actieve bewoners uit de aandachtswijken van de grote steden van Nederland. Wij zien dat de wijkaanpak wordt bedreigd. Met de naderende bezuinigingen pakken zich donkere wolken samen boven de prachtwijken, krachtwijken of aandachtswijken. Er is de bewoners een belofte gemaakt: we gaan dit beleid tien jaar volhouden. Wie van de politieke partijen wil deze belofte waarmaken? Op stemalertlsa.nl wordt het duidelijk.

De 24 stellingen in de StemAlert Wijkaanpak beslaan de thema's Wonen, Wijken & Integratie, gelijk aan het programmaministerie van WWI. Met de StemAlert Wijkaanpak kunt u een gericht stemadvies krijgen. Het is een aanvulling op de bestaande stemwijzers, maar in tegenstelling tot de bekende stemwijzers zijn de stellingen door de kiezer, in dit geval actieve bewoners uit aandachtswijken, opgesteld.
Doorgaan of niet?

Wij vinden de toekomst van de wijkaanpak van cruciaal belang, en daarom geven we kiezers graag extra inzicht op dit gebied. De meeste partijen werkten mee: ze gaven ons hun standpunten over de wijkaanpak. Willen ze doorgaan of niet? Blijft de focus op de 40 wijken liggen? Wat denken ze over bewonersbudgetten, bewonersparticipatie en de rol van woningcorporaties?

StemAlert is gebruiksklaar om iedereen te voorzien van een stemadvies. Ook is er een toelichting te lezen op de stellingen en vindt u doorverwijzingen naar verschillende verkiezingsprogramma's. Zo krijgt u een eerlijk en overzichtelijk beeld van de standpunten van alle partijen op het brede terrein van de wijkaanpak.

Enkele standpunten:
Instroom van kansarme migranten naar aandachtswijken moet worden gestopt, vindt het CDA.
Het geld moet worden geïnvesteerd in veiligheid, niet in sociale activiteiten, zegt het SGP.
Voor de portefeuille Wonen, Wijken & Integratie is een programmaminister niet noodzakelijk, meent GroenLinks
Financiële bijdragen van woningcorporaties mogen niet door het Rijk worden opgelegd, vindt SP.

www.stemalertlsa.nl

Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken





Ingezonden persbericht