'Rode Vara' bezorgt Wilders nummer 1 positie


NIJMEGEN, 20100503 -- De van oorsprong rode Vara bezorgt Wilders (PVV) de nummer 1 positie van de Clipit lijst van meest genoemde lijsttrekkers op internet. Na een reportage van Zembla ontstond er grote ophef op nieuwssites, weblogs, fora en social media als Twitter. Wilders werd in twee weken bijna 36.000 keer genoemd en heeft daarmee 40% van de berichtgeving over lijsttrekkers in handen. Desondanks zakt zijn partij naar plaats 2 in de Zetelpeiling.

Rode Vara bezorgt Wilders nummer 1 positie
In de afgelopen twee weken kreeg Wilders (PVV) de meeste berichten op zijn naam. Waardoor? De reportage "Wilders, Profeet van de Angst" werd op 25 april uitgezonden door de Vara. Eén dag na de uitzending zorgde dit al voor een piek, maar op 27 april werden bijna 7500 berichten geplaatst in online media. In totaal werden er 36.833 berichten geplaatst. (Ga voor de grafiek naar www.clipit.nl/verkiezingen)

Boze tongen beweren dat Kees Driehuis, eindredacteur van Zembla, nauwe banden onderhoudt met Wilders. Leden van de Tweede Kamer gaven hun mening over de uitzending; o.a. Femke Halsema noemde uitzending tendentieus. Echter, de berichtgeving was voor Wilders op deze twee dagen voor slechts 26% negatief.

Met de helft van het aantal berichten waarin Wilders voorkwam, is Pvda-lijsttrekker Job Cohen tweede in de lijst. Derde is Rita Verdonk. Met minder dan 8.000 berichten is zij vaker genoemd dan VVD-lijsttrekker Rutte, die zijn partij wel op de derde plek in de top 3 ziet staan.

Ga voor de top 3 naar www.clipit.nl/verkiezingen

Piek Verdonk veroorzaakt door eieren
Eieren veroorzaakten de piek die de berichtgeving over Verdonk op 25 april liet zien. De lijsttrekker van Tros op Nederland werd op de dag ervoor bekogeld met eieren. De berichtgeving was op de dag na de bekogeling 3% negatiever voor Verdonk dan gemiddeld in afgelopen twee weken.

Thieme meest negatief in tweets
Marianne Thieme (PvdD) heeft de meest negatieve berichtgeving op Twitter op haar naam staan. Dit is onder andere veroorzaakt door de plotselinge lijstwisselingen van de Partij voor de Dieren.

De lijsttrekkers van de PVV (Wilders) en PvdA (Cohen) werden in de afgelopen twee weken het meest in tweets opgenomen. Mark Rutte (VVD) en Rita Verdonk (TON) volgen op grote afstand. Wat betreft sentiment doen Emile Roemer (SP) en Mark Rutte het het best. De berichtgeving over hen op Twitter was in de afgelopen twee weken positiever dan die van andere lijsttrekkers.

Fora vooral negatief over PvdA
Opvallend is de negatieve berichtgeving die over de PvdA op fora wordt gescand. De partij is over de gehele berichtgeving van de afgelopen twee weken voor 16% negatief in het nieuws, maar op fora ligt dit percentage op 25%. In tegenstelling tot de PvdA komen SP en D66 het meest positief naar voren op fora.

Vertaling naar zetels
De PvdA zou op basis van het online berichtenaandeel omgerekend de grootste partij worden. De partij pakt de nummer 1 positie weer terug van de PVV door een grotere stijging te laten zien. Grootste daler van deze week is D66. De partij levert ten opzichte van twee weken geleden maar liefst 4 zetels in; een daling van bijna 24%.

Ook de SGP en ChristenUnie dalen flink. Relatief gezien zijn zij de grootste dalers met respectievelijk 25% en 38% minder zetels.

Ga voor de tabel met het aantal zetels per partij naar www.clipit.nl/verkiezingen.

Partij voor de Dieren stijgt
De partij van Marianne Thieme krijgt er twee zetels bij. De buzz die ontstond naar aanleiding van de samenstelling van de kieslijst gaf de partij een groter online berichtenaandeel wat resulteerde in een groter aantal zetels.

Volgende peilingen en meer informatie
Meer informatie over de peiling vindt u op www.clipit.nl/verkiezingen. De volgende Clipit zetelpeilingen vinden plaats op 17 mei, 31 mei en 7 juni. Zet die data in je agenda en ga naar www.clipit.nl/verkiezingen. Blijf op de hoogte!



Noot voor redacties:



Ingezonden persbericht