Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Hilversum, 12 april 2010

3 mei Media-estafette voor vrijlating Fatullayev
Dag van de Persvrijheid

Op maandag 3 mei organiseert Free Voice in samenwerking met Amnesty International een media-estafette. Tijdens deze estafette gaan bekende journalisten als Jelle Brandt Corstius, Tijs van den Brink, Rik Konijnenbelt en Margriet Vroomans langs bij radio- en televisie - programma's om te praten over het onderwerp persvrijheid en om aandacht te vragen voor het lot van één journalist in het bijzonder: de tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeelde Eynulla Fatullayev uit Azerbeijdjan. De journalisten roepen luisteraars en kijkers op hun handtekening te zetten voor vrijlating van hun collega Fatullayev. Dat kan via de site www.persvrijheid.nl . Met deze media-estafette wordt een vervolg gegeven aan het succes van de estafette in 2007, toen onder meer Rick Nieman, Frits Barend en Noraly Beyer opriepen om de Birmese journaliste U Win Tin vrij te krijgen. Door internationale druk is dat een jaar later ook gelukt.

OPROEP AAN REDACTIES
Wilt u meedoen aan de media-estafette en één van de journalisten in uw programma op 3 mei ontvangen, neem dan contact op met Rens Wieman bij Free Voice (zie onderstaande contactgegevens). Ook schrijvende pers kan op eigen wijze aandacht aan 3 mei en de actie voor vrijlating van Fatullayev besteden.

Dag van de Persvrijheid
Op 3 mei wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van persvrijheid. In Nederland worden verschillende activiteiten georganiseerd. De jaarlijkse Persvrijheidlezing wordt in Nieuwspoort, Den Haag gehouden door Peter Noorlander, legal director van het Media Legal Defence Initiative in Londen, met als thema 'Publish and don't be damned'. In Amsterdam organiseert Press Now de Avond over Persvrijheid met festivalkarakter in het Compagnietheater te Amsterdam, waarbij journalisten uit binnen- en buitenland in debat gaan over persvrijheid, afgewisseld met muziek en andere activiteiten.

Alle informatie over de Dag van de Persvrijheid vindt u op www.persvrijheid.nl
---