PERSBERICHT

ILIK Productions en DSDF presenteren

Leesvoorstelling 'Anne Frank spreekt Turks'

naar het idee van Ömer Hünkar Ilik

Er bestaat geen gedeeld verleden en leed. Dan is het moeilijk om een gemeenschappelijk heden en toekomst te hebben.

Datum: maandag 3 mei 2010

Plaats: Theater Zuidplein

Tijd: 20.00 - 22.00 uur

Leesvoorstelling 'Anne Frank spreekt Turks'

Op 3 mei a.s. zullen in Theater Zuidplein te Rotterdam in het kader van Bevrijdingsdag bekende en minder bekende Turkse en Nederlandse persoonlijkheden, samen met een aantal overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, uit het dagboek van Anne Frank voorlezen. Door het leed samen te delen wil de organisatie met deze voorstelling de gelegenheid en de mogelijkheid creëren om een gemeenschappelijke toekomst te hebben.

Zowel voor als tijdens het voorlezen worden de gasten geconfronteerd met de omstandigheden van toen door middel van filmfragmenten uit de oorlog, bijbehorende licht- en geluidseffecten en korte voorstellingen, gespeeld door studenten van de Erasmus Universiteit onder leiding van Vedat Gültekin. De organisatie wil zo de gasten laten nadenken over thema's die met oorlog te maken hebben en ze attenderen op de tastbare herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog.

De Tweede Wereldoorlog is een moeilijk onderwerp voor nieuwe Nederlanders, in dit geval Turkse Nederlanders. Turkse Nederlanders hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. De oorlog was te ver van Turkije en bovendien was Turkije daarin grotendeels neutraal. Rassendiscriminatie, fascisme en de totale vernietiging van een volk hebben daarom geen weerklank bij een groot deel van deze groep. De Joodse gevoeligheid en kwetsbaarheid zijn voor de meeste nieuwe Nederlanders onbegrijpelijk. De vervolging en vernietiging van de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn een 'ver van mijn bed' show. Joden worden in de meeste gevallen geassocieerd met Israël en daardoor gezien als een buitenlandse aangelegenheid.

De organisatie zal een jaarlijks terugkerende activiteit organiseren rond het thema Tweede Wereldoorlog, met 2010 als startjaar. De aanwezige Turkse pers speelt hierbij een grote rol en zal ook zeker een brede groep Turken bereiken.

Lezers:
Fadime Örgü, voormalig Tweede Kamerlid VVD
Fatma Koser-Kaya, D66 Tweede Kamerlid
Twee getuigen/ overlevenden i.s.m. Nationaal Comité 4 en 5 mei in Rotterdam John Leerdam, PvdA Tweede Kamerlid
Nihat Eski, CDA Tweede Kamerlid
Jantine Kriens, PvdA - wethouder in Rotterdam
Ahmet Azdural Directeur van Inspraakorgaan Turken

Regie: Vedat Gültekin

Spelers: Turkse studenten van de Erasmus Universiteit

Productie: ILIK Productions, Ömer Hünkar Ilik, tel: 0624863167


----------------------------------------------------EINDE BERICHT--------------------------------------------------------------