Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Bewoners wijk Venserpolder hangen omgangsregels op

27 april 2010

In 300 portieken in de wijk Venserpolder in Amsterdam Zuidoost gaan bewoners omgangsregels ophangen. Maandag 3 mei om 18.00 uur onthullen bewoners en stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose het bord met deze stadsdeeletiquette in Buurthuis 't Spinnewiel, Dickenslaan 173.

Buurtbewoner Marvin Lispier had al geruime tijd de wens om zo veel mogelijk bewoners van de Venserpolder te wijzen op het belang van correct gedrag om goede buren voor elkaar te zijn. Dankzij het project Bewonersvouchers van de Huurdersvereniging Amsterdam, gefinancierd door ministerie van VROM, krijgen bewoners de gelegenheid om hun ideeën ter verbetering van de leefbaarheid in de buurt uit te voeren.

In 2006 ontstond in samenwerking met bewoners van Zuidoost een lijst met 10 omgangsregels om de leefbaarheid in het stadsdeel te verbeteren. Deze Stadsdeeletiquette zijn destijds huis-aan-huis, maar ook via posters en scholen in het stadsdeel verspreid.

De 5 woningcorporaties in de wijk Venserpolder vinden dit bewonersinitiatief een goed idee en hebben besloten om het ophangen van de borden vooraf te laten gaan door het gezamenlijk schoonmaken van alle portieken.

Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose: "Het is goed dat deze gezamenlijk opgestelde regels weer worden gebruikt. Ik denk dat ze een nuttig middel zijn voor bewoners om elkaar aan te spreken op overlastgevend gedrag. Buurtbewoners kunnen namelijk eenvoudig verwijzen naar het bord waarop duidelijk staat aangegeven hoe we met elkaar wensen om te gaan."

In 2009 heeft de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) Venserpolder uitgekozen voor het project bewonersvouchers. Het ministerie van VROM heeft 180.000 euro ter beschikking gesteld voor de uitvoering van ideeën uit de buurt. Een Regiegroep van bewoners beoordeelt de initiatieven. Eerder gehonoreerde ideeën zijn onder andere de aanschaf van muziekinstrumenten voor muzieklessen, de aanleg van een speeltuin, de aanschaf van fitnessapparaten, het realiseren van een jeu de boulebaan bij het ouderenzorgcentrum en het plaatsen van een beeld ter ere van Anna Blaman in het nieuwe gedeelte van de Venserpolder, de Anna Blamansingel.

Veel van deze projecten zullen in de loop van 2010 worden opgeleverd. Bord omgangsregels Venserpolder

---