Gemeente Tilburg

Losliggende stoeptegel of verstopte riolering;
Tilburgers melden het met iPhone

Direct foto en locatie naar gemeente sturen met BuitenBeter

Losliggende stoeptegels, vernield straatmeubilair of verstopte rioleringen, het zijn zomaar wat meldingen die Tilburgers voortaan kunnen doen met hun iPhone. BuitenBeter, een nieuwe gratis app* voor de iPhone, stuurt het allemaal direct door naar het Centraal Meldpunt, dat er voor zorgt dat het probleem wordt opgelost. Gebruikers kunnen bij iedere melding direct een foto meesturen met de precieze (GPS-)locatie. Tilburg is de tweede gemeente die op het systeem is aangesloten.
Wethouder Roel Lauwerier (schoonhouden stad): "Straatvuil, niet functionerende straatverlichting of graffiti; we ergeren ons er allemaal aan. Toch geeft niet iedereen de melding meteen door aan het Centraal Meldpunt. En bij thuiskomst ben je het vaak weer vergeten. Hoe makkelijker we allemaal melding kunnen maken, hoe beter de gemeente de stad kan onderhouden. Tilburgers kunnen al 24 uur per dag via www.tilburg.nl/centraalmeldpunt en het gratis telefoonnummer 0800-1920 meldingen doen. Met BuitenBeter komt hier een innovatieve mogelijkheid bij, omdat het op de plek zélf kan. Als dit een succes blijkt, hoop ik dat we ook snel dezelfde functies voor andere telefoontypes kunnen aanbieden."
De lancering van de app leidde vorige week in Eindhoven al tot een run op het aantal downloads, een hoge binnenkomst in de AppStore en vele proefmeldingen. Het bedrijf Yucat ontwikkelde BuitenBeter. Directeur Jens Steensma: "Sinds de lancering vorige week is de BuitenBeter-app in vijf dagen meer dan 15.000 keer gedownload. Naast de vele proefmeldingen, zo'n 2000, zijn er in Eindhoven een kleine honderd officiële meldingen geweest waarvan de helft direct kon worden afgehandeld. Voor gemeenten betekent dit een nieuwe manier van communiceren. Op Twitter zijn veel positieve gebruikerservaringen over de app te vinden en dit stimuleert. Met name de vooral vaak jonge internetgeneratie die in overheidscommunicatie lastig te bereiken is, kan nu ook volop meedoen."
* Een app is de (verkorte) naam van applicatie (letterlijk: toepassing). Dit is een klein programma waarmee gebruikers van een iPhone nieuwe functies aan hun toestel kunnen toevoegen.

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.



Gemeente Tilburg