Regie der Gebouwen - Nieuwe grensinspectiepost in Kallo

03/05/2010 14:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Officiële opening van de nieuwe grensinspectiepost te Kallo (Sint-Antoniusweg, Haven 1795, 9130 Kallo)

Op 3 mei 2010 wordt de nieuwe grensinspectiepost in Kallo officieel geopend in aanwezigheid van Marc Van Peel, voorzitter van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de vertegenwoordigers van Vice-Eerste Minister en voogdijminister van de Regie der Gebouwen Didier Reynders, van de Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom en van de Minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle.

Voortaan beschikt de haven van Antwerpen over een Grensinspectiepost (GIP) op Rechter- en Linkeroever. De grensinspectiepost (GIP) in Kallo bevindt zich op Linkeroever, vlakbij het Deurganckdok. Hier worden de activiteiten gecentraliseerd van de havengebonden inspectiediensten van de Douane (FOD Financiën), het Federaal Voedselagentschap en de Scheepvaartpolitie (Federale Politie). Zij zorgen voor een optimale controle en de opvolging van de toenemende in- en uitvoer van containers via de Waaslandhaven.

De centralisatie van de controleactiviteiten van zowel de douanediensten als het voedselagentschap levert heel wat tijdswinst op. Alle controles kunnen in één dag worden afgewerkt. De containers moeten niet meer wachten op de mobiele scanner en kunnen voortaan zowel terecht op Rechter- als op Linkeroever. Daarenboven kan de scanner organische en niet-organische inhoud gescheiden en snel scannen, zoals sigaretten die tussen metalen platen zijn verstopt. De post Waaslandhaven van de Scheepvaartpolitie is ook in de GIP ondergebracht. Zij staan in voor de havengebonden politiezorg op Linkeroever.

De federale Regie der Gebouwen neemt een deel van de site in concessie van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen voor een periode van 20 jaar ten behoeve van de Douanediensten en de Scheepvaartpolitie. Het Gemeentelijke Havenbedrijf Antwerpen draagt zelf de kosten voor de huisvesting van het federaal Voedselagentschap op basis van een Europese regelgeving.

De Regie der Gebouwen investeerde ca. 466 000 ¤ (incl BTW) in het project (eerste instaatstellingswerken) voor ondermeer enkele bouwkundige werken, aanpassingen aan elektriciteit en databekabeling (de specifieke veiligheidseisen in verband met de scantunnel) en voor het bouwen van een weegbrug.

De site is ca. 55.000 m² groot en omvat twee loodsen met bijhorende dokuitrusting (3.600 m²), twee kantoorgebouwen (3.600 m²), twee vaste containerscanners en één chek-in post met garage voor de mobiele containerscanner. De kantoorgebouwen werden aangepast aan de behoeften van de eindgebruiker, specifiek wat veiligheid en databekabeling betreft. De federale overheid bouwde met eigen middelen twee vaste containerscantunnels met een geavanceerde detectiepoort voor radioactieve straling (ASP installatie).

Een loods wordt gebruikt door de douanediensten, de andere loods wordt gebruikt door het voedselagentschap. De loods van het voedselagentschap is uitgerust met labo's en koel- en vriescellen waar gekeurde of af te keuren producten worden opgeslagen. De twee kantoorgebouwen worden gebruikt door enerzijds de scheepvaartpolitie en anderzijds het voedselagentschap en de douanediensten.

Met de opening van de GIP, de gezamenlijke controles van voedingsmiddelen met het FAVV en de directe aanwezigheid van de Scheepvaartpolitie is de eerste stap gezet in de richting van het Single Window-project. In uitvoering van de communautaire regelgeving zal de douane in de toekomst het enige aanspreekpunt worden voor al de procedures en controles die moeten uitgevoerd worden bij de in- en/of uitvoer van goederen.

Technische fiche:

Eigenaar en bouwheer: Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

Concessiehouder: Regie der Gebouwen (2.014 m² kantoren, 1.856 m² loodsen, archieven, logistieke ruimtes en 26.731 m² terrein)

Gebruiker: Federaal Voedselagentschap, FOD Financiën (Douane), Federale Politie (Scheepvaartpolitie)

Aannemer: Strabag n.v.

Concessietermijn : mei 2009 - mei 2029

Totale oppervlakte van de site: 55.000 m²

Kostprijs vaste scantunnels: ca. 8 miljoen euro (gefinancierd door de FOD Financiën)

Concessievergoeding: 622.534,99 ¤ (incl. BTW)

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel