Ingezonden persbericht


Persbericht

Deelnemers leer-werktraject verzekerd van een baan Start People anticipeert op dreigend personeelstekort in betonbranche

Almere, 3 mei 2010 - Start People ontwikkelt in samenwerking met vier Brabantse betonbedrijven en ROC Midden-Brabant een Beroeps Begeleidend Leren (BBL) traject mallen maken, ofwel het maken van modellen voor betonbouw. Hiermee wil ze de te voorspellen personeelsproblemen in deze branche - door vergrijzing en door een explosief aantrekkende vraag op de arbeidsmarkt - al in een vroeg stadium ondervangen.

Start People werft samen met UWV en gemeenten technisch ingestelde jongeren die per 1 september kunnen starten in een klas van 10 tot 20 leerlingen. Inmiddels zijn er 15 leerplekken toegezegd. De leerlingen ontvangen na het succesvol afronden van het BBL-traject een mbo-diploma metaalbewerker met getuigschriften voor hout op mbo-niveau 2. Daarnaast kunnen zij rekenen op een baangarantie bij één van de deelnemende bedrijven: Hurks beton Veldhoven, Heijmans Bestcon in Best, Hurks oosthoek kemper in Tilburg en BetonSon in Son.

Continuïteit
Het leer-werktraject moet een continu karakter krijgen; jaarlijks zullen minstens tien leerlingen starten met deze opleiding. Het betreft een op maat gemaakt 1,5 jaar durend traject. Elke drie weken volgen de leerlingen een praktijkleerdag bij een van de betrokken bedrijven. Na vijf bijeenkomsten krijgen zij bij een ander bedrijf een nieuwe opdracht. Zo krijgen zij de gelegenheid om de verschillende aspecten van het mallenmakersvak te leren kennen.

Wensen
Anton Rijkers, hoofd P&O bij Hurks beton en Hurks oosthoek kemper, is blij met het traject. "Het is steeds moeilijker om jonge instroom te krijgen voor de mallenmakerij. Door middel van een BBL-opleidingstraject kunnen we als werkgever het praktijkgedeelte van de opleiding invullen en vormgeven, en regelt Start People de hele rompslomp er omheen. De BBL'ers krijgen namelijk een leer-werkovereenkomst bij Start People. De werkgever wordt daardoor ontzorgd."