Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Onderzoek naar Nederlandse softwaresector

Woerden, 3 mei 2010

ICT~Office, de brancheorganisatie van de Nederlandse ICT-sector, is in samenwerking met onderzoeksbureau Dialogic een onderzoek gestart naar de samenstelling, de omvang en de economische betekenis van de softwaresector in Nederland.

Ons land beschikt over talloze kleine en middelgrote bedrijven die software produceren voor allerlei toepassingen, zowel 'closed source' als 'open source'. Sommige organisaties - zoals TomTom - zijn zelfs uitgegroeid tot wereldspelers. Daarnaast zijn er bedrijven actief die zelf geen software produceren, maar diensten verlenen bij het gebruik van deze software.

Momenteel is er onvoldoende inzicht in de economische kracht van deze activiteiten, zowel in termen van werkgelegenheid als omzet en export. Met dit onderzoek hoopt ICT~Office de betekenis van de softwaresector voor de Nederlandse economie beter in kaart te brengen. Het onderzoek gaat onder meer in op de vraag of bedrijven volledig hun omzet halen uit de ontwikkeling van software of het opzetten van diensten rond de ontwikkeling of inzet hiervan (denk aan implementatie-, onderhouds- of advertentiediensten). Alle activiteiten worden hierbij voor het voetlicht gebracht. De bedrijven zijn schriftelijk benaderd om deel te nemen aan een onderzoek op internet.

In een gezamenlijke brief roepen Henk Broeders (voorzitter ICT~Office), Bernhard van Oranje (voorzitter Raad van Advies Software~VOC), Sylvia Roelofs (algemeen directeur ICT~Office) en Sjaak Brinkkemper (hoogleraar Universiteit Utrecht) bedrijven op hun bijdrage aan het onderzoek te leveren en mee te helpen om een beter inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van de softwaresector voor de Nederlandse kenniseconomie. De resultaten van het onderzoek worden in juni verwacht.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (