Ingezonden persbericht


Antwerpen, 3 mei 2010

3 mei 1810: Napoleon & Marie-Louise zetten voet aan wal in Antwerpen!

Het Diamantmuseum herdenkt dit gebeuren met " Voor Eer & Glorie" en presenteert vanaf 1 oktober 2010 de Keizerlijke Juwelen van Napoleon.

Vandaag, 3 mei 2010 is het exact 200 jaar geleden dat Napoleon (1769-1821) en zijn tweede vrouw Marie-Louise voet aan wal zetten in Antwerpen. Een uitgelezen kans voor het Diamantmuseum Provincie Antwerpen om met een unieke tentoonstelling enerzijds te etaleren hoe Napoleon decoratieve kunsten en specifiek (diamant)juwelen inzette om zijn macht te etaleren en zijn entourage aan zich te binden, en anderzijds toe te lichten wat het strategisch belang van Antwerpen voor Napoleon was. Een dubbele invalshoek die uniek is voor Vlaanderen en zelfs voor België!

"Voor Eer & Glorie" wordt een confronterende tentoonstelling die aan de hand van schitterende juwelen, authentieke schilderijen en verscheidene gebruiksvoorwerpen, een beeld schetst van Napoleon als consul-generaal-keizer, als echtgenoot-minnaar-vader, en vooral als militair-diplomaat die gretig juwelen en andere kostbare geschenken in het rond strooide om zijn macht met de nodige pracht & praal te etaleren. Aan de hand van een dubbele invalshoek vertelt deze tentoonstelling zowel het verhaal van het belang van Antwerpen als Napoleons invloed op de juweelcultuur en vooral hoe Napoleon juwelen inzet om zijn invloed en macht te verwerven én te bestendigen.

'ANTWERPEN EEN PISTOOL GERICHT OP HET HART VAN ENGELAND'

Een reis in de tijd reconstrueert aan de hand van authentieke objecten het bezoek van Napoleon aan Antwerpen, maar ook de ontwikkeling van haven en stad. Het is in 2010 immers 200 jaar geleden dat Napoleon, zijn tweede vrouw Marie-Louise en zijn broer Jerôme, koning van Westfalen, voet op Antwerpse bodem zetten. Het doel van zijn reis is de modernisering van de haven en scheepsbouwwerven te inspecteren.

'EMPIRESTIJL'
Napoleon slaagt erin om op zeer korte tijd de grenzen van 'zijn' Keizerrijk uit te breiden. Dit mede dankzij de hulp van zijn familie en een betrouwbare entourage. Bij een sterk rijk hoort natuurlijk ook een eigen stijl: de Empirestijl , die zich vanuit het neo-classicisme ontwikkelt en er verschillende 'nieuwe' staats-symbolen aan toe voegt. Het resultaat is een mix van mythologische taferelen, van korenaren, in combinatie met de arend, de bij en gekroonde letters , wat zich razendsnel verspreidt over het Empire. Deze "'Style Napoléon" is de inzet van Empirevoorwerpen zoals kledij, meubels, servies en natuurlijk juwelen om zijn glorierijk en zijn bewind te promoten bij vriend en vijand. Napoleon gebruikte allerlei soorten juwelen om politieke en diplomatieke banden te smeden en aldus vriend en vijand aan het rijk te binden. Tijdens een staatsbezoek schonk hij met vaste regelmaat staatsieportretten, losse diamanten, parures van een halsketting en oorhangers in bijpassend etui of t abatières (snuifdozen) als cadeau aan plaatselijke machthebbers. Hij zette deze objecten dus in als bindmiddel om zowel voor- als tegenstanders te 'verleiden'. Een vergiftigd geschenk!

Blikvangers in de tentoonstelling zijn schitterende parures, tiara's, ringen, horloges, luxezwaarden en een ongeziene collectie eretekens en tabatières of snuifdozen bezet met diamant en andere edelstenen. Laat je onderdompelen in een wereld van diamant & kleursteen, maar ook van verrassende materialen zoals schildpad, parelmoer, schelp en koraal!

Praktische info
wanneer:
Van 1 oktober tot 31 december 2010
waar:
Diamantmuseum Provincie Antwerpen, Kon. Astridplein 19-23 te 2018 Antwerpen. Vlot bereikbaar met openbaar vervoer, want gelegen naast Centraal Station Antwerpen.

Voor de expo "Voor Eer & Glorie" gelden aangepaste tarieven:
* individueel bezoek: 8 euro pp

* kortingtarief o.a. voor 60+ : 6 euro pp

* jongerentarief (12 tot 25 j): 4 euro pp

* gratis voor kinderen tot 12 jaar, alsook voor houders van officiële lerarenkaart etc...
* groepstarief vanaf 15 (betalende)personen: 6 euro pp of 4 euro pp indien jongeren.
* B-dagtrip in samenwerking met NMBS / SNCB (meer info volgt op de websites o.a. www.diamantmuseum.be / www.napoleondiamant.be, www.diamantnapoleon.be en www.nmbs.be)