Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jonge bankiers gaan het debat met de samenleving aan over de financiële sector

De Nationale Dialoog biedt discussieplatform aan initiatief FIER

(Amsterdam, 03-05-2010) - Op www.denationaledialoog.nl is een levendig debat gaande tussen burgers en bankiers over de toekomst van de financiële branche. Aanleiding is een filmpje waarin Jan Pieter Postma, een jonge controller van de Triodos bank, ingaat op de beloningen binnen de bankenwereld. Centraal staat de vraag: "Hoeveel mag een bankier verdienen? En mag dat meer zijn dan een onderwijzer of verpleger?" De bijdrage is afkomstig van FIER, een initiatief waarin jonge medewerkers van acht banken en verzekeraars, waaronder SNS Reaal en Fortis Bank Nederland, zich hebben verenigd. Doel van FIER is om veranderingen binnen de financiële sector te bewerkstellingen. Zij willen een tegengeluid laten horen op de negatieve berichtgeving over hun branche. Duidelijkheid, duurzaamheid, diversiteit en het innemen van een dienende rol zijn hun uitgangspunten. Op www.denationaledialoog.nl gaan zij de komende maanden in debat met de samenleving over de verduurzaming van de sector.

Op de onafhankelijke actie- en discussiewebsite De Nationale Dialoog kan iedereen meepraten over actuele zaken. De site biedt een platform aan FIER en zal nog vijf interviews met bankiers, allen lid van FIER, online plaatsen om het debat te voeden.

Steun van Ruud Lubbers

Het initiatief FIER is halverwege 2009 opgericht door jonge bankiers die elkaar hebben gevonden in de wens om te zorgen voor een gezonde en duurzame toekomst van hun branche. Verschillende ambassadeurs hebben hun naam aan de organisatie verbonden, waaronder Ruud Lubbers. "Banken vervullen een belangrijke functie in het economisch wezen. Verduurzaming van dat economisch wezen vergt dan ook een leidende rol van bankiers. Er zit genoeg potentieel binnen de nieuwe generatie bankiers om deze verandering de initiëren en vorm te geven. Ik juich de discussie hierover op dit platform dan ook van harte toe en kijk uit naar de eerste veranderingen op weg naar een duurzamere banksector", aldus Lubbers.

De Nationale Dialoog, 21minuten.nl en De Publieke Zaak

De Nationale Dialoog is het vervolg op 21minuten.nl, het grootste online opinie-onderzoek van Nederland. Bijna 100.000 mensen gaven op 21minuten.nl hun mening over sociaal-economische thema's. De Nationale Dialoog vormt een verdieping hiervan, waarbij naar de beste ideeën voor Nederland wordt gezocht. Initiatiefnemer is De Publieke Zaak, een vereniging die zich inzet voor maatschappelijke vernieuwing. De Publieke Zaak staat los van overheid en politieke organisaties en is een initiatief van burgers die actief aan de slag willen met de samenleving van morgen.