Volker Wessels Stevin NV

Nieuw adviesbureau Primum richt zich op duurzaamheid en energie

3 mei 2010

Met een pittige paneldiscussie over duurzaamheid, onder leiding van Bart Jan Krouwel, is op woendsag 28 april jl. het nieuwe adviesbureau Primum officieel van start gegaan.

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp op de beleidsagenda's van bedrijven en overheden, hiermee neemt de behoefte aan advies en ondersteuning toe. Het nieuwe bedrijf Primum is gespecialiseerd in 'duurzaamheid en energie in de gebouwde omgeving'. Primum werkt vanuit de overtuiging dat duurzaamheid waarde toevoegt.

Een opmerkelijke uitspraak in de paneldiscussie kwam van Gerard van der Aast, bestuursvoorzitter van VolkerWessels: 'Duurzaamheid vormt voor de bouwsector een kans om met nieuwe producten en diensten nieuwe omzet te creeren. We moeten de crisis aangrijpen als motor en aanjager van innovatie'.

Grondlegger van Primum zijn Aveco de Bondt en John Baken. Aveco de Bondt is een multidiciplinair internationaal opererend ingenieursbedrijf. John Baken is oud-directeur van een internationaal gezaghebbend adviesbureau. Baken heeft bijna 30 jaar ervaring in de energiesector en werkte zowel in de industrie als bij adviesbureaus. Inmiddels werken in Nederland 15 Primum adviseurs, waarvan 7 seniors met een schat aan ervaring in de energiesector. Primum heeft ook een vestiging in Polen met 8 consultants, hetgeen de internationale ambitie onderstreept.

De naam Primum is afkomstig van het Latijnse Primum Mobilae: 'datgene dat al het andere in beweging brengt'. Dit raakt volgens het bureau de essentie van de duurzaamheidsvraag. Primum ziet duurzaamheid als een concept dat waarde toevoegt. Duurzame concepten markeren een nieuwe tijd die kwaliteit van leven, wonen en werken verbeteren. Primum vat deze visie samen in haar bedrijfsmotto 'sustainability to enrich the world'.

Primum richt zich in eerste instantie op drie speerpunten binnen de energiesector. Respectievelijk zijn dit carbon management (CO2 management en milieuzorg in bredere zin), duurzame gebiedsontwikkeling en lokale energievoorziening. Het bureau wil zich doorontwikkelen tot leverancier van diensten over de volle breedte van duurzaamheid. Hierbij kan ook gedacht worden aan waterhuishouding, afvalmanagement, mobiliteit, enzovoort.

De dienstverlening van Primum karakteriseert zich door helderheid en praktische uitvoerbaarheid. Het bureau kan opdrachtgevers ondersteunen bij de beleidsvorming en de projectuitvoering, van voorstudies tot implementatie en beheer.

www.primum.nl