Gemeente Berkelland


'Hameland fundamenteel anders / Wet sociale werkvoorziening (Wsw)'.

In de raadsvergadering van 20 april heeft de gemeenteraad gesproken over het rapport `Hameland fundamenteel anders / Wet sociale werkvoorziening (Wsw)'. Wat vinden de raadsfracties hiervan?

CDA

CDA stemt voor financiële injectie Hameland.De verliezen van Hameland zijn in de afgelopen jaren gestegen. De oplossing voor de problemen worden aangeven in een rapport dat aangeeft dat Hameland ruim 42 arbeidsplaatsen moet schrappen in de tussenlaag van de organisatie.

Dat kost ruim acht miljoen, waarvan Berkelland er ruim twee moet betalen. Daarnaast heeft de organisatie vier jaar lang drie ton nodig. Het CDA stemt voor omdat het belangrijk is dat de sociale werkvoorziening goed moet zijn voor die mensen die niet in een reguliere baan terecht kunnen. Nu is het nodig om de organisatie op de voet te volgen zodat de weg naar een gezonde bedrijfsvoering ook helemaal afgelegd wordt.

Jaap Jonk, fractievoorzitter

D66

Hameland maakt al jarenlang verlies. Het bestuur en directie van Hameland kreeg vorig jaar opdracht om te komen tot kwalitatief betere en financieel gezondere organisatie. Dit leidde uiteindelijk tot het rapport `Hameland fundamenteel anders'.

D66 staat achter dit rapport en gaat akkoord met de financiële bijdrage van Berkelland om de reorganisatie te financieren. Wij zullen per kwartaal Hameland kritisch volgen, zowel op arbeidsontwikkeling van haar medewerkers en efficiënte- en financiële bedrijfsvoering.

D66 heeft alle vertrouwen dat met deze grote financiële injectie Hameland opnieuw zal kunnen bouwen aan de kern waar zij voor moet staan: arbeidsontwikkeling voor haar ruim 1800 medewerkers!

De fractie van D66

Gemeentebelangen

Gemeentebelangen geeft groen licht maar twijfelt aan haalbaarheid. Gemeentebelangen is akkoord gegaan met het rapport `Hameland financieel anders' en de bijbehorende financiering. Uitvoering van de Wsw is een wettelijke taak. Het is erg belangrijk dat mensen met een beperking (aangepast) kunnen werken en volwaardig mee kunnen doen in de samenleving.

De uitstroom die men wil bereiken, 50 procent in 2013, lijkt ons niet reëel. Niet alleen door verzwaring van de doelgroep maar zeker ook door de recessie en grote werkeloosheid die er nu is. Wij willen elk kwartaal dit onderwerp besproken hebben om het proces kritisch te blijven volgen en zonnodig bij te sturen.

bedrijfsbezoek Hameland Neede 006.jpg

GroenLinks

Groenlinks heeft ingestemd met een financiële bijdrage aan Hameland. Dat kon ook niet anders, omdat het bedrijf anders de deuren had moeten sluiten. Helaas is te lang gewacht met maatregelen om het bedrijf financieel gezond te maken. De nu voorgestelde verbetermaatregelen werken hopelijk wel. Controle vanuit de gemeenteraad op het bestuur (de wethouders) is daarbij nodig.

Punt van zorg voor GroenLinks is het `uitplaatsen' van WSW-medewerkers. Bedrijven investeren nog onvoldoende in mensen met een arbeidshandicap. Ook mensen die niet altijd optimaal productief zijn moeten een plaats krijgen in het normale bedrijfsleven. Daarvoor is een cultuuromslag nodig en daarin moet worden geïnvesteerd.

OBL

Hameland geeft voor vijf gemeenten uitvoering aan de Wet Sociale Werkvoorziening. Het gaat om mensen met lichamelijk, psychische en/of verstandelijke klachten. Zij hebben steun nodig om te gaan en te willen werken.

Om Hameland weer gezond te maken hebben we geen andere keus dan een enorme financiële injectie te geven. OBL gaat ervan uit dat de komende begroting en de meerjaren begroting van het Hameland sluitend zullen zijn en er gewerkt wordt met kostendekkende exploitaties voor de Hacron, de Post en de industriële activiteiten, zoals hout, assemblage en verpakken.

PvdA

De PvdA is tevreden over de nieuwe koers van instroom, doorstroom en uitstroom van het Hameland. Het Hameland is een verlengstuk van de gemeente. Het is onze plicht om hiervoor maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

De PvdA benadrukt dat niet alle WSW'ers zullen kunnen uitstromen naar reguliere banen. De kwetsbaarste medewerkers moeten passende werkzaamheden en onderkomen houden. Er gaat immers niets boven arbeid. Daarom hebben we het moeilijk met de inkrimping van 42,5 arbeidsplaatsen. In dit soort situaties is een goed sociaal plan onmisbaar. Het is dan ook terecht dat hiervoor 8.000.000 euro wordt vrijgemaakt.

Met rode groet, Hans Pelle

VVD

Het rapport heet `fundamenteel anders', een titel die volledig waar is.Geheel andere maatregelen en op termijn een andere vorm van bestuur. Uiteindelijk wordt hiermee de kwetsbare cliëntengroep het best geholpen, alhoewel er grote onzekerheid bestaat over de gevolgen van de `markt', waar Hameland toch in belangrijke mate van afhankelijk is.

Hadden maatregelen eerder genomen moeten worden? Ja, maar die discussie wil het merendeel van de raad van Berkelland (exclusief de VVD) niet meer voeren.

Moeten gemeenteraden zich meer bewust worden van hun controlerende taak met betrekking tot dit soort regelingen? Ja, want de verplichting tot aanpassen van de tekorten blijft aanwezig.