Ingezonden persbericht


Richtlijn industriële emissies moet voor gelijk speelveld zorgen

BRUSSEL - Op 4 mei wordt er in de milieucommissie van het Europees Parlement gestemd over de richtlijn industriële emissies. De richtlijn beoogt de milieukwaliteit te verbeteren door het probleem bij de bron aan te pakken. Door strengere eisen te stellen aan milieuvergunningen mogen industrieën en intensieve veehouderijen minder milieuvervuiling veroorzaken. De richtlijn is een herziening van een eerdere richtlijn, die door veel landen niet goed was geïmplementeerd.

GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout is vanuit de Europese Groenen verantwoordelijk voor dit dossier:

"Er zijn grote verschillen tussen landen. Laatst bleek uit een onderzoek van TNO dat drie Engelse elektriciteitscentrales voor meer luchtverontreiniging zorgen in Nederland, dan de elf grote Nederlandse centrales samen. Dat komt omdat de richtlijn niet goed is toegepast in Engeland. Het gevolg is een oneerlijk speelveld, niet alleen voor de industrie, maar ook voor de burgers die uiteindelijk de prijs betalen voor de slechte luchtkwaliteit."

Eickhout heeft de richtlijn proberen aan te scherpen zodat industrieën zich in de toekomst gewoon aan de richtlijn moeten houden:

"In het verleden kon je niet spreken van ´de uitzondering op de regel´, maar eerder van ´de uitzondering ís de regel´. In het voorstel van het parlement staan daarom specifieke criteria, waaraan de installatie moet voldoen voordat het mag afwijken van de richtlijn."

De industrie is verantwoordelijk voor meer dan 80% van de Nederlandse zwaveldioxide emissies en 25% van de fijnstof emissies. Deze emissies leiden tot luchtvervuiling en gezondheidseffecten zoals een toename van het aantal astma- en bronchitispatiënten. De gezondheidsschade loopt op tot 160 miljard euro. De richtlijn industriële emissies verplicht grote bedrijven en intensieve veehouderijen om de best beschikbare technieken toe te passen.

Eickhout: "Goede toepassing van de richtlijn heeft grote positieve gevolgen. Natuurlijk, de lucht wordt schoner, maar we geven tegelijkertijd een boost aan de eco-industrie, die meer werknemers in dienst heeft dan de auto-industrie."

De Groenen hebben ook geprobeerd om een CO2 emissienorm op te leggen aan elektriciteitscentrales. Helaas is dit mislukt. Bas Eickhout: "Ik heb daarom een amendement ingediend die het aan de lidstaten overlaat of zij een CO2 norm willen opleggen aan centrales. In de huidige versie van de richtlijn mogen landen dit namelijk niet. Zo wordt het landen extra moeilijk gemaakt om de bouw van vieze kolencentrales, zonder CO2 opslag, tegen te houden. Dit wordt een spannende stemming morgen, want de liberalen zijn verdeeld."




Ingezonden persbericht