Academisch ziekenhuis Maastricht

Uitspraak kort geding: gewenst duidelijkheid Publicatiedatum: 03-05-2010 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 03-05-2010

Uitspraak in kort geding brengt gewenste duidelijkheid. De voorzieningenrechter van de Rechtbank Maastricht heeft met zijn vonnis in het kort geding tegen de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen de door het azM gewenste duidelijkheid gegeven inzake de toelaatbaarheid van steunverlening door lokale overheden.

Verklaring azM inzake kort geding azM tegen provincie en gemeente

De rechter heeft geconstateerd dat Orbis medisch en zorgconcern eind 2009 niet in financiële moeilijkheden verkeerde en dat er derhalve geen sprake is geweest van ongeoorloofde staatssteun. De zienswijze die het azM hanteerde in het kort geding was dat Orbis medisch en zorgconcern in financiële moeilijkheden verkeerde en daarmee volgens de Europese regels betreffende staatssteun, geen legitieme aanspraak kon maken op financiële steun door overheidsinstanties.

Het azM is verheugd dat deze uitspraak nu de gewenste helderheid brengt. Uit dit vonnis volgt dat zorginstellingen in Nederland vrij ruime mogelijkheden hebben om financiële steun te ontvangen van lokale overheden, daar waar de centrale overheid geen steun meer wenst te geven.

Achtergrondinformatie

Intentie van het azM was om via de rechter duidelijkheid te krijgen over de rechtsgeldigheid van het verlenen van financiële steun door provinciale en gemeentelijke overheden aan in financiële nood verkerende ziekenhuizen.

Gegeven het feit dat de landelijke politiek heeft gekozen voor een zorgmarkt die volgens marktwerkingsprincipes moet functioneren, is het ziekenhuis van mening dat duidelijkheid is gewenst over de mogelijkheden voor het verwerven van financiële steun bij provinciale en gemeentelijke overheden.

De Raad van Bestuur van het azM komt als werkgever op voor de belangen van 5000 medewerkers en de continuïteit van de organisatie. In een markt waarin concurrentie bestaat, betekent dit dat er voor alle spelers op die markt een gelijkwaardige uitgangspositie moet zijn. Provinciaal of gemeentelijk beleid mag niet leiden tot een nadeligere uitgangspositie voor de ene speler versus de andere. Met name in de regio Zuid-Limburg is met zijn 500.000 inwoners en drie ziekenhuizen de concurrentie voelbaar.