GroenLinks

Mislukt Innovatieplatform afschaffen, duurzame innovatie promoten

Maandag 3 mei 2010, 20:49u - Ineke van Gent

Het Innovatieplatform dat in 2003 door minister-president Jan Peter Balkenende is ingesteld om de innovatiekracht van Nederland te versterken, is volgens toonaangevende economen mislukt. GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent pleit vandaag voor opheffing van het huidige platform, zodat er op korte termijn een duidelijke agenda voor duurzame innovatie en het Nederlandse bedrijfsleven komt.

"Het platform heeft in de zeven jaar van zijn bestaan nauwelijks invloed gehad om het innovatiebeleid in Nederland te verbeteren. Premier Balkenende heeft als voorzitter ook niet veel betekend. Er is veel tijd en middelen verspild. De hoogste tijd om daar een einde aan te maken", aldus Van Gent.

Kies voor duurzame innovatie

Volgens Van Gent is de oorzaak een gebrek aan focus en moeten er duidelijke keuzes gemaakt worden. Vorig jaar nam de Tweede Kamer met een grote meerderheid een voorstel van GroenLinks aan om het Innovatieplatform hoofdzakelijk te richten op het stimuleren van duurzame innovatieve ontwikkelingen. Daar is niets van terechtgekomen. GroenLinks gaat zich nu opnieuw sterk maken voor duurzame ontwikkeling in Nederland.

"Met duurzame energie en innovatie kunnen we als Nederland nog een hoop winst behalen. De groeimogelijkheden in deze branche zijn talrijk. Bovendien moeten we zelf ook aan de slag. Nederland bungelt steevast onderaan de Europese lijstjes als het gaat om verduurzaming van onze economie. Zo is het aandeel duurzame energie maar 4% in Nederland, terwijl de Europese afspraak 20% is. Dit kan en moet echt anders", aldus Van Gent.