Ingezonden persbericht

Amsterdam, 26 april 2010

Upload Cinema brengt gamesspektakel naar de bioscoop

Op 3 mei voert filmclub Upload Cinema het publiek naar de gaming zone, om te tonen wat mensen doen met games en wat games doen met mensen. De voorstelling 'All Play And No Work' brengt een overzicht van de meest opmerkelijke webvideo's rondom games en gamecultuur.
Centraal thema is de grensvervaging tussen spel en werkelijkheid, de fysieke en de virtuele wereld. Want die grensvervaging, daar zijn de experts het over eens, is de toekomst van gaming.

Ervaar hoe games de echte wereld binnendringen en vice versa, met beangstigende, verbijsterende en hilarische resultaten. Zoek de verschillen tussen een luchtaanval in een wargame en de werkelijke strijd in Irak. Kijk hoe een echte Ford truck vanuit 'third person perspectief' wordt bestuurd. Luister hoe Britney Spears optreedt als een Sims-creatie. Wees getuige van het huwelijk van een speler met zijn favoriete game character. Kruip in huid van de daders van het bloedblad op de Columbine High School. Ach, het is toch allemaal maar een spelletje?

Gaming en vooral online gaming zijn de afgelopen jaren explosief gegroeid. Inmiddels is de game-industrie groter dan de filmindustrie. Werd voorheen van succesvolle films een bijbehorende game gemaakt, tegenwoordig is de trend om van succesvolle games een bijbehorende film te maken. Op een enkele uitzondering na heeft dit nauwelijks tot 'box office hits' geleid. Initiatieven om in de bioscoop games te spelen zijn evenmin een succes gebleken. Upload Cinema laat zien op welke manier het wél mogelijk is om games naar de bioscoop te halen. Niet door samen te spelen, wel door samen te kijken naar een avondvullende voorstelling waarin de grenzen tussen spel en werkelijkheid verdwijnen. It's all in the game!

De voorstelling is te zien in De Uitkijk in Amsterdam, Cinerama Rotterdam en Filmhuis Den Haag. Gastredacteuren zijn game-expert, universitair docent nieuwe media en aankomend promovendus David Nieborg en filmjournalist Coen van Zwol.

Upload Cinema
Upload Cinema brengt de beste video's van het web naar het witte doek. Elke eerste maandag van de maand wordt een programma vol inspirerende en vermakelijke internetfilmpjes gepresenteerd in filmtheaters en op bijzondere locaties. Elke maand is er een nieuw thema. Het publiek stuurt films in; een redactieteam selecteert de beste en stelt daar een programma van samen van circa anderhalf uur.

Upload Cinema won nationale en internationale prijzen voor de 'cross over' tussen bioscoop en internet, waaronder een ADCN Lamp, een SpinAward, twee Esprix, een Zilveren Leeuw in Cannes, een Eurobest, een London International Award en de Van Speijk Innovatieprijs.

Kijk voor meer informatie op www.uploadcinema.net

Noot voor de redactie (