Gemeente Westervoort

`Dichter bij 4 mei'

Tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei 2010 in Westervoort wil de gemeente dit jaar iets extra's organiseren. Daarom roept zij inwoners op hun dichtkunst de vrije loop te laten en een toepasselijk gedicht te maken over (de herdenking aan) de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Insturen van uw gedicht kan tot 23 april aanstaande, via een mail naar jolanda.nuijen@westervoort.nl of geef uw gedicht af bij de receptie van het gemeentehuis. De jury, bestaande uit de portefeuillehouder welzijn, de heer Wieleman, de heer Klip en de heer Ottenhof, beoordeelt de ingestuurde gedichten. De winnaar wordt uitgenodigd om het gedicht voor te dragen tijdens de herdenking op het Dorpsplein in Westervoort op 4 mei 2010.

Nationale Herdenking
Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan is Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. (officieel memorandum)
Ook in Westervoort staat 4 mei in het teken van de herdenking. Vanaf 19.45 uur is iedereen welkom op het Dorpsplein, voor het gemeentehuis. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur wordt er stilgestaan bij de oorlog in ons land. Tijdens de herdenking wordt het winnende gedicht voorgedragen.

Gedicht
Gedichten vormen een wezenlijk programmaonderdeel van de Nationale Herdenking. Vanaf 1998 worden de gedichten in opdracht van het Nationaal Comité speciaal voor de herdenking geschreven. In de loop der jaren is een collectie poëzie ontstaan die bij uitstek geschikt is om te gebruiken op 4 mei. Westervoort wil dit ook graag als onderdeel aan de herdenking toevoegen en nodigt iedereen uit zijn of haar gevoelens te verwoorden in een zelfgeschreven gedicht. Het gedicht moet uiteraard gaan over de beleving/herinnering aan de oorlog en/of aan de bevrijding van ons land. Het gedicht mag maximaal 300 woorden bevatten.
Gedichten kunnen worden aangeleverd via een mail naar jolanda.nuijen@westervoort.nl, maar kunnen ook worden afgegeven bij de receptie van het gemeentehuis. Tot 23 april aanstaande kunnen de gedichten worden ingestuurd.

Jury
De portefeuillehouder welzijn, de heer Wieleman, de heer Klip en de heer Ottenhof vormen samen de jury. De jury gaat een voorselectie van de ingezonden gedichten beoordelen en kiest het mooiste gedicht uit.

`Winnaar'
De persoon die volgens de jury het mooiste gedicht heeft geschreven, wordt uitgenodigd om het gedicht tijdens de herdenking op het Dorpsplein in Westervoort voor te dragen. Als hij of zij aangeeft dit liever niet te doen, wordt het gedicht voorgedragen door de ceremoniemeester, de heer Hilko Wesseling.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl