Gemeente Valkenswaard

Dodenherdenking

Programma Dodenherdenking

Op 4 mei vindt traditiegetrouw de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Ook dit jaar heeft het 4 mei comité Valkenswaard een passend programma samengesteld. Dit herdenkingsprogramma bestaat uit de volgende onderdelen.

Begraafplaats Luikerweg
Om precies 18.30 uur - instappen vanaf 18.15 uur - vertrekt een bus vanaf het Kloosterplein achter de Nicolaaskerk naar Pannenkoekenhuis Suykerbuyck aan de Luikerweg. Het programma begint om 18.45 uur met een stille tocht vanaf het terrein bij Suykerbuyck. De stoet van Suykerbuyck naar de Britse begraafplaats wordt onder meer begeleid door Fanfare EMOS en tamboers en vendeliers van het gilde.

Gemeentedichter Frans Hoppenbrouwers heeft een sonnet geschreven en zal dit zelf voordragen. Ook zullen, voor aanvang en na afloop van de ceremonie, de namen van gesneuvelden die hier begraven zijn, worden voorgelezen door kinderen. Daarna vinden kransleggingen plaats en aansluitend zal op elk van de 222 graven een bloemtak gelegd door leden van Scouting St. Maarten. Tijdens de bijeenkomst speelt fanfare EMOS koraalmuziek en de Last Post. Ook worden de Britse en Nederlandse vlag gehesen en worden de volksliederen gespeeld. De bijeenkomst wordt afgesloten met een rondgang langs de graven.

Oorlogsmonument Verzetstrijdersplein
De herdenkingsbijeenkomst op het Verzetstrijdersplein begint om 19.45 uur met een tocht vanaf het Kloosterplein via de Nicolaaskerk en de Markt naar het Verzetstrijdersplein. De stoet wordt begeleid door de gilden. De Dommelecho brengt koraalmuziek ten gehore.

Tijdens deze bijeenkomst zal burgemeester A. Ederveen een herdenkingstoespraak houden en zullen de namen van Valkenswaardse inwoners die omgekomen zijn tijdens de tweede wereldoorlog worden voorgelezen. Na uitvoering van het Wilhelmus zijn de aanwezigen in de gelegenheid om zelf een krans of bloemen te leggen.

De herdenking wordt dit jaar afgesloten op het Verzetstrijdersplein.

Beeld Verzetstrijdersplein | foto: Heidi Wils

Foto: Heidi Wils