Gemeente Nuth


Dodenherdenkingen in Nuth, Hulsberg en Wijnandsrade

Nuth

Vredesplatform Nuth en Gemeentebestuur nodigen iedereen uit op dinsdag 4 mei 2010 deel te nemen aan de Dodenherdenking, die een deels kerkelijk en deels wereldlijk karakter heeft.

Onder het motto âVrijheid wereldwijd: wat is daarvoor nodig?â wordt deze herdenking gehouden in de Bavokerk en bij het Monument voor de Gevallenen op het Deweverplein.

Interkerkelijke viering, Stille Tocht en Herdenking

Om 19.00 uur begint in de Bavokerk een interkerkelijke viering. Aansluitend vertrekt om ongeveer 19.45 uur vanaf deze kerk een Stille Stoet naar het Monument voor de Gevallenen nabij het gemeentehuis. Gedichten, gebeden en gezang omlijsten in de kerk de oorlogsverhalen en de toespraken, namens Gemeentebestuur en Vredesplatform.

Bij het Monument zullen na het Dodenappèl en het spelen van het Taptoe-signaal twee minuten stilte in acht worden genomen. De bloemenhulde, het voorlezen van gedichten, het oplaten van witte ballonnen door de kinderen en het zingen van het Wilhelmus completeren hier deze sobere manifestatie.

Door bloemen bij het monument te leggen kunnen aanwezigen persoonlijk uiting geven aan hun gevoelens.

Leden van Hedwig-Scoutinggroep vormen dit jaar de erewacht bij het Monument.

Het geheel wordt opgeluisterd door het Vredeskoor Nuth.

Koffie, uitslag dicht- en kleurwedstrijd en actie Amnesty International in hal Gemeentehuis

Na afloop maakt burgemeester Hubert Vos in de hal van het gemeentehuis bij een kop koffie, aangeboden door het Gemeentebestuur, de prijswinnaars bekend van de dicht- en kleurwedstrijd, uitgeschreven voor leerlingen van de basisscholen en voortgezet onderwijs bij gelegenheid van deze Herdenking en Bevrijdingsdag. De gedichten en de kleurplaten zijn in de hal van het gemeentehuis geëxposeerd.

Â

Tevens vraagt Schrijfgroep Nuth van Amnesty International daar aan de aanwezigen brieven te ondertekenen en te versturen voor gevangenen of anderen van wie door regeringen de mensenrechten zijn geschonden en voor wie Amnesty International actie voert.

Wijnandsrade
In 1986 is nabij de St. Stephanuskerk van Wijnandsrade een gedenksteen geplaatst ter herinnering aan de geallieerde soldaten, die ter plaatse tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Sindsdien is het in Wijnandsrade een tradiÂtie op 4 mei een dodenherdenking te houden. Deze plechtigheid is een initiatief van de plaatselijke heemkundevereniging, die deze bijeenkomst in nauwe samenwerking met het kerkbestuur en de basisschool van Wijnandsrade organiseert. Dit jaar inmiddels alweer voor de vijfentwintigste achtereenvolgende keer.

De dodenherdenking begint om 18.00 uur met een gebedsÂdienst in de St. StephanusÂkerk, waarna een korte plechtigheid zal plaatsvinden nabij de gedenksteen bij het oude kerkhof van Wijnandsrade. Tijdens deze bijeenkomst zal burgemeesÂter Hubert Vos een toeÂspraak houden, zullen twee minuten stilte in acht worden genomen en zal er een bloe menÂhulde worden geÂbracht. Het gemengd kerkelijk zangkoor St. Caecilia zingt een aantal passende liederen, enkele gedichten worden voorgedragen en blazers van de plaatselijke fanfare verzorgen een muzikale bijdrage, waaronder âhet Taptoesignaalâ. Tijdens de plech tigheid bij de gedenkÂsteen zullen leden van scoutingÂgroep H. Hedwig uit Nuth een erewacht verzorÂgen.

Â
Hulsberg
Om 19.45 uur vindt de dodenherdenking plaats bij het monument bij het Klooster aan de Schoolstraat. Na opening door de Drumband St. Rochus en een welkomstwoord en lezing door Pastoor Ubachs worden om 20.00 uur de twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend spreekt loco-burgemeester Jacques van den Berg een kort woord gevolgd door een bezinning door Pastoor Ubachs. Hierna volgt de kranslegging en bloemenhulde door de kinderen. Last Post wordt gespeeld door trompettist Alois Voncken, waarna men gezamenlijk afsluit met het zingen van het Wilhelmus.

Â
Vlaggen halfstok

Het Gemeentebestuur vraagt alle inwoners om vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur halfstok te vlaggen om zo de betrokkenheid te laten blijken.