Gemeente Haren

Scholen, 4 en 5 mei comité en gemeente brengen werkbezoek aan Auschwitz

Blijven herdenken

19/04/2010

Een afvaardiging van het gemeentebestuur van Haren, waaronder burgemeester Boumans, brengt van 23 tot en met 25 april 2010 een werkbezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz te Polen.

Ook leerlingen van het Zernike College, het Maartenscollege en een Harense afvaardiging van het 4 mei herdenkingscomité en het 5 mei comité gaan mee met het werkbezoek. Juist voor jongeren is het belangrijk om te beseffen wat uitsluiting van personen of bevolkingsgroepen in de samenleving tot gevolg kan hebben.

Blijven herdenken

De gemeente Haren vindt het van groot belang dat we blijven herdenken. In het kader van de 65 jarige bevrijding besteden we hier extra aandacht aan. Juist nu in de samenleving een grote discussie speelt over thema's als samenleven, binden en culturele diversiteit. Herdenken is ook beleven, zien en voelen. Om die reden is bewust gekozen voor een bezoek aan het voormalig kamp Auschwitz.

Samenwerking

Een ander belangrijk doel is bewustwording van het feit dat de wereld niet ophoudt bij Haren. We treden bewust buiten onze eigen, veilige grenzen. Naast bewustwording en het in stand houden van de herdenking, wordt met dit werkbezoek bevorderd dat gemeente, onderwijsinstellingen en het 4 en 5 mei comité elkaar weten te vinden en te versterken. Het werkbezoek kan een begin zijn van een langdurige samenwerking op het gebied van gezamenlijke activiteiten die aan dit werkbezoek verbonden zijn. Ook de landelijke overheid hecht hier waarde aan en stimuleert ook programma's zoals we die nu in Haren organiseren. Via het landelijk 4 en 5 mei comité wordt hier ook aandacht voor gevraagd.

Tentoonstelling en gastlessen

Het houdt namelijk niet op bij het werkbezoek. De reis wordt gemaakt om daarna iets terug te kunnen geven aan de inwoners van Haren. Na het werkbezoek staat een tentoonstelling van het verkregen beeldmateriaal op het programma. Daarnaast worden gastlessen op scholen verzorgd. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei besteedt burgemeester Boumans aandacht aan het werkbezoek aan Auschwitz.

Westerbork

Het is de bedoeling om nog dit jaar met geïnteresseerde scholieren een bezoek te brengen aan het voormalig kamp Westerbork. In combinatie met het beeldmateriaal van de reis naar Auschwitz en de gastlessen van de medescholieren, verwachten wij dat dit een concrete, tastbare bijdrage aan het herdenken kan geven, die zich kan vertalen in een tolerantere samenleving.