Gemeente Delfzijl

Programma 4 mei herdenking in Delfzijl

Dit jaar organiseren verschillende partijen in het centrum van Delfzijl kleine herdenkingen bij oorlogsmonumenten.

Stichting Si!, de Turkse vrouwencommissie, openbare basisschool Jan Ligthart en het Zeekadetcorps hebben de organisatie van een herdenking op zich genomen. Aansluitend vindt de gebruikelijke herdenking plaats bij het oorlogsmonument op het Johan van den Kornputplein. De Werkgroep 4 mei heeft voor deze manier van herdenken gekozen, zodat alle deelnemers van verschillende nationaliteiten, leeftijden en religie zich even welkom voelen om aan de nationale dodenherdenking deel te nemen.

Herdenkingen
De groep ex-politieke gevangenen Willemshafen herdenken bij het gelijknamige monument in het gemeentehuis. De Turkse vrouwencommissie organiseert een herdenking bij het Joods monument in het gemeentehuis. Dit is het eerste jaar dat niet de stichting Beth Ha Knesseth de herdenking onder zijn hoede neemt, maar dit overdraagt aan de Turkse vrouwen. Si!, stichting voor Inburgering en Intergratie herdenkt bij de Joodse plaquette op het NS-station. Tijdens de herdenking brengt het Noorderzangkoor FFWNN enkele liederen ten gehore. Het Zeekadetcorps herdenkt bij de Britse eregraven op de openbare begraafplaats aan de Koningin Julianalaan. Daar houden zij een moment van stilte gevolgd door een bloemlegging. Op het Molenbergplein bij de gedenkplaquette Polizeigefängnis dragen leerlingen van de openbare basisschool Jan Ligthart gedichten voor en leggen bloemen. Onder de verschillende groepen die een krans leggen bij het oorlogsmonument op het Johan van den Kornputplein, is dit jaar voor het eerst een delegatie van het asielzoekerscentrum. De nadruk van het herdenken ligt niet alleen op de Tweede Wereldoorlog, maar op alle oorlogsslachtoffers van verschillende oorlogen. Deze herdenkingen zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk.

Route
De stoet vertrekt om 18.30 uur in stilte in de richting van het NS-station. Na de herdenking van Si! vervolgt de stoet de tocht langs monument ât Zwaantje, richting de begraafplaats aan de Koningin Julianalaan om vervolgens via het gedenkmonument bij het IVAK naar het Molenbergplein te gaan. Na de herdenking van openbare basisschool Jan Ligthart wordt de stoet opnieuw geformeerd. In volgorde van kranslegging loopt de stoet in stilte richting het verzetsmonument voor het gemeentehuis waar de gebruikelijke herdenking plaatsvindt. U kunt zowel om 18.30 uur aansluiten bij de stoet die vanaf het gemeentehuis vertrekt, als bij de andere herdenkplaatsen. Na de kranslegging is er voor alle aanwezigen koffie en thee in de raadzaal.

Folder
In het kader van de nationale herdenking op 4 mei heeft de gemeente Delfzijl de oorlogsmonumenten uit de dorpen en wijken verzameld in een folder. De twintig monumenten zijn allemaal opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De folder is na 4 mei verkrijgbaar bij het VVV en ligt na afloop van de nationale herdenking op het Johan van den Kornputplein in de raadzaal.

Programma
Het definitieve programma vindt u op 28 april in de Gemeenteberichten in de Eemsbode.

Â