Gemeente Schouwen-Duiveland


4 mei

Herdenking Slachtoffers Oorlogsgeweld, 4 mei

Publicatiedatum: 23 april 2010

PERSBERICHT

Datum: 23 april 2010

Onthulling informatiebord over Tien van Renesse in Slotlaan

Dinsdag 4 mei herdenkt Nederland diegenen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld zijn omgekomen of die bij het uitoefenen van een vredesmissie om het leven zijn gekomen. Op Schouwen-Duiveland gebeurt dit met een centrale herdenking in Renesse. Hier wordt dit jaar na de kranslegging ook een informatiebord in de Slotlaan onthuld (omstreeks 20.20 uur), met daarop de namen van de tien mannen die op 10 december 1944 in Renesse zijn geëxecuteerd. Daarnaast wordt ook in Bruinisse een krans gelegd. Deze herdenkingen zijn vanaf 19.00 uur (Renesse) en 19.20 uur (Bruinisse).

Programma Renesse.

Tijdens een korte samenkomst (19.00-19.40 uur) in het dorpshuis zijn er toespraken door P. Stal, directeur van basisschool 't Staepel 'of, burgemeester G.C.G.M. Rabelink en de heer H. Vriesendorp. Ook zijn er enkele voordrachten door leerlingen uit de groepen 7 en 8. Rond 19.40 uur vertrekt het gezelschap vanuit het dorpshuis naar het verzetsmonument aan de Oude Moolweg. Dit monument is geadopteerd door basisschool 't Staepel 'of. Leden van muziekvereniging Luctor et Emergo vertolken hier koraalmuziek. Daarna volgt de kranslegging door het gemeentebestuur, leden van het Voormalig Verzet en leden van de Vereniging Oud-militairen Indiëgangers in Zeeland en het insteken van bloemen door leerlingen van 't Staepel'of. Na het blazen van de taptoe en twee minuten stilte (20.00 uur) worden twee coupletten (vers 1 en 6) van het Wilhelmus gespeeld en volgt een rondgang langs de graven van de 'tien van Renesse'. Na afloop (20.15 uur) gaan de aanwezigen naar de Slotlaan waar de heer D. Lazonder en een leerling van 't Staepel'of een informatiebord over de Tien van Renesse onthullen. De bijeenkomst daar wordt afgesloten met een toespraak van de heer Lazonder en het noemen van de namen van de Tien van Renesse door een aantal leerlingen. Aansluitend (ca. 20.45 uur) is er een informeel samenzijn in het dorpshuis.

Programma Bruinisse.

De herdenking in Bruinisse begint om 19.30 uur in de hal van het Durps'uus waar wethouder G.E. Houtekamer de aanwezigen toespreekt. Om 19.40 uur vertrekt de stoet vanuit het dorpshuis richting begraafplaats, waar wethouder Houtekamer namens het gemeentebestuur een krans leg (19.45 uur). Leerlingen van de drie basisscholen leggen vervolgens een graftak en dragen gedichten voor. Na het blazen van de taptoe door

mevrouw E. Rademaker volgen twee minuten stilte. De plechtigheid wordt afgesloten met het spelen van de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus, daarna is er (vanaf 20.10 uur) nog gelegenheid voor een kort samenzijn in het dorpshuis.

Zierikzee:

de herdenking bij het Joods Monument, een initiatief van de J.L. de Jongeschool die dit monument heeft geadopteerd, is op 24 maart gehouden. Op die dag werden in 1942 achttien Joodse families uit Zierikzee door de Duitsers weggevoerd. Zij zijn nimmer teruggekeerd. Dinsdag 4 mei zorgt de gemeente voor een krans bij dit monument op de hoek van de Grachtweg/Caustraat,.