Gemeente Kapelle

Dodenherdenking 4 mei 2010

Ook dit jaar wordt in de gemeente Kapelle stilgestaan bij 4 mei. Op deze datum worden landelijk de doden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen, of die bij een later oorlogsconflict om het leven zijn gekomen.

Elk dorp in de gemeente Kapelle heeft zijn eigen monument waarop de namen staan van de plaatsgenoten die door de oorlog het leven verloren hebben. Voorafgaand aan de herdenking wordt een korte mars gehouden vanaf het NS-station Kapelle naar de hervormde kerk. Deze begint om 18.30 uur. Hierbij spelen twee muzikanten van Inter Scaldis Pipes and Drums. De locatie is ook dit jaar de hervormde kerk te Kapelle. Het programma bevat de volgende onderdelen: enkele gezangen, orgelspel, toespraken, het voorlezen van de namen van alle in de gemeente door oorlogsgeweld omgekomenen, een rondgang rond de kerk naar het monument waarbij twee muzikanten van Interscaldis Pipes and Drums meespelen, een delegatie van muziekvereniging OKK uit Wemeldinge speelt bij het monument, er worden kransen en bloemen gelegd. Na afloop is er gelegenheid tot het drinken van koffie of thee in de kerk. Werkstukken van schoolkinderen uit de gemeente hangen op in de kerk en kunnen dan worden bezichtigd. Dit jaar volgt er vanaf 20.45 uur een concert door het vocaal ensemble Voices uit Bussum. Onder leiding van dirigent Piet Philipse en met orgelspel van Marcel van Westen wordt onder andere het Requiem van Fauré gespeeld.

Â

Oproep

Het comité zoekt nog enkele kinderen uit de gemeente die in groep 8 van een basisschool zitten, die in de kerk de namen willen voorlezen van de omgekomenen. Het comité verzoekt de geïnteresseerden om zich aan te melden per e-mail bij Frank de Klerk via Frank@kapelle.nl, of bij Ellie de Jonge via 0113 â 62 15 12. Als er zich veel kinderen aanmelden zal er worden geloot. Het comité wil van tevoren één keertje oefenen met de kinderen. Een tweede oproep betreft de deelname van oud-strijders aan de herdenking.

Â

Ook dit jaar zal een delegatie van de Bond van Wapenbroeders, afdeling West-Brabant, aanwezig zijn bij de herdenking. Alle oud-strijders uit de gemeente Kapelle worden uitgenodigd om zich hierbij te voegen. Ook graag van tevoren opgeven via Frank@kapelle.nl of per brief: Gemeente Kapelle, t.a.v. Frank de Klerk, Postbus 79, 4420 AC Kapelle. Allen die zich betrokken voelen bij de 4 mei herdenking worden nadrukkelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst. De aanvangstijd in de hervormde kerk is 19.00 uur.

Â

Vlagprotocol

Op 4 mei 2010 wordt van 18.00 uur tot zonsondergang gevlagd. Dit gebeurt uit respect en eerbied voor de doden. De vlag hijst men eerst vol, waarna ze langzaam wordt neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale lengte van de stok is gekomen. Bij het strijken van de vlag gaat deze eerst in top alvorens neergehaald te worden. Er wordt gevlagd met de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 5 mei 2010 wordt gevlagd van zonsopgang tot zonsondergang, vlag in top, zonder wimpel.