Gemeente Brummen


Nationale herdenking op dinsdag 4 mei

(Oorspronkelijke publicatie datum: 27-04-2010)

Burgemeester Niels Joosten wijst iedereen op de Nationale Herdenking van allen (burger en militair) die sinds 10 mei 1940, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk zijn gevallen, alsmede van allen, die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. De Nationale Herdenking vindt plaats op dinsdag 4 mei 2010. Het betreft een lustrumherdenking, aangezien het 65 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd van het brute Duitse regime.

Ook dit jaar roept burgemeester Niels Joosten alle inwoners op om deel te nemen aan één van de stille tochten in de gemeente Brummen. Zowel in Eerbeek als in Brummen vinden herdenkingsactiviteiten plaats waar oud en jong aan deel kunnen nemen. Dit jaar staat het thema Vrijheid Wereldwijd centraal. De herdenking is voor jong en oud een gedenkwaardig moment. Ik reken op uw komst, aldus burgemeester Joosten. Vanwege het lustrum organiseerden de 4 mei comités in Brummen en Eerbeek eerder deze maand al een extra activiteit voor de jeugd. Op 15 en 16 april woonden ruim 250 leerlingen van groep (7 en) 8 al een interessante lezing bij over de Tweede Wereldoorlog.

Eerbeek
In Eerbeek verzamelen de deelnemers zich om 19.00 uur bij het Pater Dekkerhuis aan de H.A. Lorentzstraat. De stille tocht begint om 19.10 uur en eindigt om circa 19.24 uur bij het monument op de begraafplaats aan de Coldenhovenseweg. Hier leggen twee aanwezige wethouders namens het gemeentebestuur een krans. Drie leerlingen van de C. van Leeuwenschool zullen een gedicht voordragen en er zijn enkele korte toespraken. Ook hier worden de twee minuten stilte in acht genomen en is er tot slot een defile langs het monument.
Hier vindt u het volledige programma

Brummen
In Brummen start de tocht op dinsdag 4 mei om 18.50 uur bij het gemeentehuis in Brummen. Via het monument voor het gemeentehuis lopen de deelnemers naar het Joods monument. Van daaruit gaat de tocht verder via het marktplein richting het oude postkantoor. Tenslotte zal de stille rondgang rond 19.50 uur eindigen bij de Oude Pancratiuskerk. Daar worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Daarna wordt voor ie-dereen het programma voortgezet in de Oude Pancratiuskerk met onder andere samenzang, gedichten, een optreden van het vrouwenpoor Phoenix en een toespraak van burgemeester Joosten. Hier vindt u het volledige programma.

Stille tochten: algemeen
De stille tochten worden te voet en in stilzwijgen afgelegd. Kinderen lopen onder begeleiding mee. Van kwart voor acht tot dertig seconden voor acht zullen de klokken van alle kerken luiden. Er worden geen vaandels of vlaggen meegevoerd. Vanaf 20.00 uur tot twee minuten daarna wordt op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen. Ook elders wordt men verzocht deze plechtige stilte in acht te ne-men. Vanaf s avonds 18.00 uur tot zonsondergang wordt (zoveel mogelijk) van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok gehangen. Burgers wordt verzocht deze gedragslijn te volgen. De vlag blijft ook na de twee minuten stilte overal halfstok.

Met het oog op het karakter van deze Nationale Herdenkingsavond is het wenselijk dat er die avond geen openbare vermakelijkheden worden geboden. Sluiting van de horecabedrijven wordt niet voorgeschreven, wel moet tussen 19.30 uur en 20.30 uur de exploitatie zodanig geschieden, dat het vermakelijkheidsaspect zoveel mogelijk ontbreekt en ook hier wordt men verzocht de 2 minuten stilte te respecteren. Winkeliers zijn op de avond van 4 mei ingevolge de Winkeltijdenwet verplicht vanaf 19.00 uur te sluiten (voorzover van toepassing).

Elke burger wordt verzocht de twee minuten stilte om 20.00 uur in acht te nemen. Voor zover mogelijk, worden alle activiteiten in het openbare leven en het verkeer gedurende deze twee minuten stopgezet. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer vervullen hierbij een voorbeeldfunctie.