Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Dodenherdenking 2010

Op dinsdag 4 mei wordt in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk op drie locaties een herdenkingsdienst gehouden. Gedurende deze herdenkingsdienst kunnen bezoekers stilstaan bij alle gevallen soldaten in oorlogssituaties en vredesoperaties.

De deelgemeentelijke herdenkingsdiensten beginnen s avonds om 19.35 uur. Bij De Steen der Miljoenen Tranen aan de Oudedijk legt de voorzitter van de deelgemeente Lucas de Boer een krans, samen met enkele leerlingen van de Arentschool. Bij het herdenkingskruis aan de Hoflaan legt portefeuillehouder Jock Geselschap een krans.. Bij het verzetskruis aan de Jan Vermeersingel legt portefeuillehouder Paulette Verbist een krans. Verder worden er door verschillende organisaties en bewonersverenigingen kransen gelegd bij de herdenkingsmonumenten. Deelgemeentevoorzitter Lucas de Boer legt s middags tijdens de stedelijke herdenking een krans bij het monument op het ereveld voor de burgeroorlogslachtoffers op de algemene begraafplaats in Crooswijk en het herdenkingskruis aan de Boezemweg.

Wilhelmus
Om 19.35 uur beginnen drie muziekverenigingen met het spelen van koraalmuziek. Een hoornblazer van het Korps der Mariniers zal hierna op elke locatie een taptoesignaal blazen, waarna de muziekverenigingen het Wilhelmus spelen. Op elke locatie wordt het gedicht Vrijheid van Marion Bloem voorgedragen. Tijdens de herdenking bij de Steen der Miljoenen Tranen houdt emeritus predikant Jelke van Wattum een korte toespraak. Bij het herdenkingskruis aan de Hoflaan
leest Aad Koster voor uit het Steen der Miljoenen Tranen
dagboek van zijn vader Mellius
Koster, een goede vriend van een
van de slachtoffers. Daarna leggen de deelnemende organisaties en verenigingen hun krans bij de herdenkingsmonumenten. Naar verwachting zal omstreeks 21.00 uur de plechtigheid zijn afgelopen.

KRALINGEN
Herdenking bij de Steen van de Miljoenen Tranen Vanaf 19.35 uur zal er koraalmuziek gespeeld worden door het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest. Om 20.13 uur is de kranslegging.

Herdenking bij het herdenkingskruis Hoflaan
Vanaf 19.35 uur zal er koraalmuziek gespeeld worden door de harmonie ERATO uit Roosendaal. Om 20.13 uur is de kranslegging.

Herdenking bij het herdenkingskruis Jan Vermeersingel (zie bovenstaande afbeelding)
Vanaf 19.35 uur zal er koraalmuziek gespeeld worden door de Harmonie Rotterdam Charlois. Om 20.13 is de kranslegging.

CROOSWIJK
Boezembocht (zie afbeelding hiernaast)
Om 13.30 uur legt het dagelijks bestuur van de deelgemeente een krans bij het verzetskruis aan de Boezembocht. Voorzitter Lucas de Boer legt de krans bij dit herdenkingskruis.

Herdenking begraafplaats Crooswijk
Om 14.00 uur begint de stedelijke herdenking op de Algemene Begraafplaats Crooswijk. Voorzitter Lucas de Boer legt een krans bij het monument van de Burgerslachtoffers.op de Algemene Begraafplaats.