Gemeente Anna Paulowna

Programma Nationale herdenkingsdag op 4 mei
Foto gedenkplaat slachtoffers in Tweede Wereldoorlog.

Op dinsdag 4 mei wordt de jaarlijkse herdenking gehouden van allen, die sinds 10 mei 1940, waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk en de vrijheid zijn gevallen, alsmede van hen die door oorlogshandelingen of terreur zijn omgekomen.

Het blijft van groot belang dat de Nationale Herdenking zoveel mogelijk tevens een bezinning inhoudt op fundamentele waarden als vrijheid van meningsuiting en gelijke kansen en rechten voor alle burgers. Ook in onze gemeente willen wij op een waardige wijze inhoud geven aan de jaarlijkse herdenking.

Van de openbare gebouwen worden 's avonds vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlaggen halfstok gehangen. De burgemeester vraagt iedereen deze gedragslijn te volgen.

Â

Voor Anna Paulowna verloopt de herdenking als volgt:

19.45 uur: vertrek stille tocht vanaf Molenvaart nr. 159a naar de gedenkplaat aan het voormalige gemeentehuis onder begeleiding van burgemeester, de heer Hans van den Doel. De tocht wordt gelopen met stille trom. Tijdens deze tocht worden de klokken van de hervormde kerk geluid tot 19.57 uur.

19.57 uur: spelen van de Last Post door harmonie Concordia bij de gedenkplaat..

20.00 uur: 2 minuten stilte.

20.02 uur: spelen van het Wilhelmus door harmonie Concordia. Bij de gedenkplaat kunnen vervolgens bloemen worden gelegd onder het spelen van koraalmuziek door harmonie Concordia.

20.15 uur: dankwoord door d burgemeester en uitnodiging voor een herdenkingsdienst in de hervormde kerk aan de Molenvaart met medewerking van het koor Caecilia.

Voor Wieringerwaard verloopt de herdenking als volgt:

Â
19.35 uur: vertrek stille tocht vanaf het Witte kerkje, de tocht wordt gelopen met stille trom. Op de begraafplaats wordt de muziek verzorgd door de muziekvereniging.

19.55 uur: kranslegging bij de Engelse graven door loco-burgemeester mevrouw L. Franken.

19.57 uur: spelen van de Last Post door de muziekvereniging.

20.00 uur: 2 minuten stilte met aansluitend het spelen van het Wilhelmus. Na het Wilhelmus hebben de gasten de gelegenheid om bloemen te leggen.

20.10 uur: terug naar het Witte kerkje.

20.25 uur:
openingslied door koor Rhythm Voice
welkomstwoord door mevrouw R. Hemke
gesproken woord door loco-burgemeester mevrouw L. Franken lied
'Oorlog 40-45 in Wieringerwaard' door de heer J. Bremer lied en gedicht
lied
gesproken woord door de heer J.de Vries (Voorzitter 4 mei comité) lied
sluiting door mevr. R. Hemke
lied

20.50 uur: na de herdenking is er gelegenheid om koffie of thee te drinken.