Gemeente Capelle a/d IJssel

Dodenherdenking dinsdag 4 mei

Op dinsdag 4 mei worden in Capelle aan den IJssel de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, andere oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de diverse vredesmissies herdacht. Dit gebeurt met een herdenkingsbijeenkomst en aansluitend een stille tocht naar de begraafplaats. Op de begraafplaats worden gedichten voorgedragen en kransen gelegd bij het herdenkingsmonument.

Herdenkingsbijeenkomst
De herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden in de Nieuwe Westerkerk aan het Valeriusrondeel en begint om 19.00 uur inloop vanaf 18.30 uur. De bijeenkomst is gelijktijdig te beluisteren via de uitzending van Radio Capelle, in de ether via 105,3 Mhz en op de kabel via 102,4 Mhz. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst houdt burgemeester Frank Koen een toespraak. Verder brengen Paul Schäfer en Tim Kliphuis twee liederen ten gehore en bespeelt Everhard Zwart het kerkorgel. De bijeenkomst wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Iedereen is welkom om deze plechtigheid bij te wonen.

Stille tocht
Na de herdenkingsbijeenkomst in de kerk wandelen de aanwezigen om 19.30 uur in een stille tocht - via het Kars Wegelingpad - naar het monument op de begraafplaats in Capelle-West. Hier leggen de burgemeester, leden van het voormalig verzet, de commandant van SDDC en de Stichting Veteranen Capelle aan den IJssel kransen neer. Voordat de kranslegging plaatsvindt, worden gedichten voorgedragen door de winnaars van de gedichtenwedstrijd, die gehouden is op de Capelse scholen.

Oude begraafplaats

Twee minuten stilte
Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Daarna is er gelegenheid bloemen bij het monument neer te leggen.

Vlaggen
Aan de inwoners van Capelle aan den IJssel wordt gevraagd om van 18.00 uur tot een half uur voor zonsondergang de vlag halfstok te hangen. De zon gaat om ongeveer 21.15 uur onder.