Gemeente Schagen

Openingstijden

Herdenken en vieren in Schagen

Bevrijdingslogo Het Comité Herdenking 40-45 Schagen organiseert op 4 mei - voorafgaande aan de viering van onze bevrijding - een algemene herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij vielen voor de vrijheid ten gevolge van oorlog, wrede overheersing en terreur. Daarnaast worden alle slachtoffers van andere oorlogen, maar ook van vredesmissies herdacht.

Omdat 2010 een lustrumjaar is, organiseert het Comité Herdenking 40-45 Schagen nog meer activiteiten dan anders. Het programma met betrekking tot de herdenking en viering vindt u hier.

Programma dinsdag 4 mei 2010

19.00 uur:

Algemene herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk aan de Markt, met als spreker de schrijver Guus Luijters. Momenteel werkt Luijters aan een boek over de uit Nederland gedeporteerde Joodse kinderen.

De muzikale omlijsting is in handen van Wijnand Kramer (zang), Annelies Komen (piano), Herman Lambooij (orgel) en Rianne Breur (fluit). Leden van toneelvereniging OZOS dragen teksten voor.

19.40 uur:

Aanvang stille tocht van de Markt naar het monument `Gedenkt hen die vielen voor onze vrijheid' aan de Nieuwe Laagzijde. De tocht voor alle burgers ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst en religieuze of politieke voorkeur, wordt in stilzwijgen afgelegd en alleen begeleid door klokgelui. Eenieder kan tijdens deze tocht zijn of haar gedachten laten gaan over de oorlog.

Bij het monument volgt een declamatie van verzetsgedichten door toneelvereniging OZOS en het spelen van de `Last Post' door Schagens Harmoniekapel.

20.00 uur:

Na de `Last Post' volgen twee minuten stilte met aansluitend het spelen van het Wilhelmus door Schagens Harmoniekapel. De eerste keer zonder samenzang, de tweede keer wordt eenieder verzocht het eerste couplet van ons volkslied mee te zingen.

Na het leggen van bloemstukken door Burgemeester en Wethouders, het Comité Herdenking 40-45 en de verenigingen, defileren de aanwezigen langs het monument en leggen desgewenst bloemen neer. Schagens Harmoniekapel zal hierbij koraalmuziek ten gehore brengen.

Na afloop van de plechtigheid bij het monument is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee van gedachten te wisselen in de ontvangstruimte van de Grote Kerk aan de Markt.

Bevrijdingslogo Programma woensdag 5 mei 2010

10.00 uur:

Bevrijdingsrit door Schagen.

11.00 uur:

Afvuren kanon op de Markt.

11.00 - 19.00 uur:

Militair kampement met demonstraties op het Slotplein.

11.00 - 21.00 uur:

Legervoertuigen van Keep Them Rolling staan opgesteld op de Markt.

13.30 - 16.00 uur:

Kinderspelen, bij mooi weer in de Muziektuin, bij slecht weer in discotheek Kdanz aan de Loet.

Gedurende de gehele middag kunnen kinderen zich laten schminken en er zijn allerlei leuk attracties. Ook de limonadekoe is weer aanwezig!

Verkoop van Surinaamse en Antilliaanse hapjes door de Stichting Hulpverlening Brokopondogebied Suriname.

14.30 uur:

In woonzorgcentrum De Bron wordt dit jaar een optreden verzorgd door het Brasskwintet van muziekvereniging `Emergo' uit Heerhugowaard. De presentatie is in handen van mevrouw A.C.M. van der Lubbe-Vermeulen. Dit optreden is door alle bewoners, hun familie en belangstellenden te bezoeken.

16.00 - 22.00 uur

Bevrijdingsfestival `Fris en Vrij' in de Muziektuin. Met medewerking van The Broccoli Brothers, Jukebox en de Subtoppers.

20.00 uur:

Dutch Canadian Choir in het Slot.

Activiteiten van andere organisaties:

Donderdag 29 april 20.00 uur en vrijdag 30 april, 21.00 uur

Filmtheater De Luxe presenteert de met prijzen overladen film `Das Weisse Band' (Oost/Dld/Fr/It) van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke.

Kaarten zijn op de dag van de filmvertoning èn in de voorverkoop op filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag) verkrijgbaar aan de zaal van het Scagontheater, Buiskoolstraat 29 te Schagen voor EUR 6, - per stuk vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling. CJP-houders en 65-plussers krijgen EUR 1, - korting.

Dinsdag 4 mei:

's Ochtends in winkelcentrum Makado: Amnesty International Schagen maakt tezamen met het winkelend publiek bloemstukken om deze tijdens de herdenking 's avonds bij het monument te plaatsen.

Alle informatie is ook te vinden op www.4en5mei.nl/herdenken/schagen > agenda

naar boven

';