Gemeente De Marne


4 mei Herdenkingen

Algemeen
Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De Nationale Herdenking wordt in ons land altijd op 4 mei gehouden, ongeacht de dag van de week.
Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Op veel plaatsen vinden herdenkingsplechtigheden plaats en worden bloemen gelegd bij monumenten. Het thema van dit jaar is: "Vrijheid wereldwijd, wat is daarvoor nodig".

In onze gemeente worden in de volgende plaatsen herdenkingen gehouden.

Eenrum

Voor de plechtigheden in Eenrum en Westernieland heeft het 4 mei comité voor de volgende opzet gekozen.
Wethouder Kor Berghuis legt om 18.15 uur een krans bij de twee oorlogsgraven te Wierhuizen.
Vanaf het dorpsplein te Eenrum vertrekt de stoet om 18.45 uur naar het monument bij de kerk. Na de herdenking bij de kerk worden in de Jodengang bloemen gelegd bij het monument voor de weggevoerde Joodse Eenrummers. Bij beide monumenten voert de wethouder het woord en worden er o.a. door kinderen bloemen gelegd. Na de plechtigheid bij het Joodse monument is de kerk geopend. Hier kunt u de tentoonstelling "Synagoge als centrum van Joods leven in Noordwest Groningen" bezichtigen. Éen keer in de vijf jaar worden er ook bloemen en een krans gelegd bij de graven van de 10 Engelse vliegers op de begraafplaats in Westernieland en bij het graf van Dirk Wieringa
Om 19.30 uur wordt er verzameld bij de kerk in Westernieland waarna gezamenlijk naar de begraafplaats wordt gelopen. Om plm. 20.15 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de kerk te Westernieland.

Kloosterburen

De bijeenkomst begint om 19.15 uur in het verzorgingscentrum 't Olde Heem. Hier houdt wethouder Herwil van Gelder een toespraak en dragen basisschoolleerlingen gedichten voor. Verder vertelt de heer H. Wiersum over zijn herinneringen aan de oorlog. Na de voordrachten volgt een stille tocht naar het monument bij de N.H. Kerk. Hier worden zowel door de wethouder als de kinderen bloemen gelegd.

Leens
De herdenking begint om 19.00 uur in de Petruskerk. Namens de gemeente voert burgemeester Koos Wiersma hier het woord. Verder vertellen twee dorpsgenoten over hun herinneringen aan de oorlog, wat zij hebben meegemaakt, hoe zij de oorlog beleefden.
Hierna is er een stille tocht naar de begraafplaats te Leens. Bij het monument, waarop de namen staan van de inwoners van de voormalige gemeente Leens, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, wordt twee minuten stilte gehouden. Na de krans- en bloemenlegging wordt een korte plechtigheid gehouden bij de Joodse begraafplaats. Hier worden steentjes gelegd bij een gedenksteen.

Ulrum
In de kerk aan de Leensterweg is om 19.00 uur een herdenkingsdienst. Hier houdt wethouder Luppo Smook namens de gemeente een toespraak. Verder vertelt de heer K.S. Sijpens over het reilen en zeilen van de Koopvaardij tijdens de oorlogsjaren. Na de dienst volgt een stille tocht naar de begraafplaats. Hier legt de wethouder samen met schoolkinderen een krans bij de monumentjes van de 11 omgekomen Engelse piloten.

Leens, 29 april 2010.