Gemeente Berkelland


Nationale Herdenking oorlogsslachtoffers op dinsdag 4 mei

In heel Nederland zijn we op dinsdag 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil. Dan herdenken we de burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog: in oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties. De Dodenherdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei wordt dit jaar geplaatst in het kader van 65 jaar bevrijding.

Stille tochten

De Nationale 4 mei-herdenking krijgt in de gemeente Berkelland gestalte door stille tochten naar oorlogsmonumenten en herdenkingsdiensten. Collegeleden zullen namens de gemeente Berkelland bij deze gelegenheden kransen of bloemstukken leggen bij de monumenten en toespraken houden waarin degenen worden herdacht, die hun leven gaven voor onze vrijheid en die van anderen op de wereld. Hieronder geven we een overzicht.

Eibergen

De herdenking van de oorlogsslachtoffers In Eibergen begint met een herdenkingsdienst in de Oude Mattheüs, waarbij iedereen welkom is. De dienst is van 18.30 tot 19.15 uur. Daarna om 19.30 uur begint een stille tocht naar het monument aan de Groenloseweg. Om 20.00 uur wordt hier twee minuten stilte in acht genomen. Wethouder Jan Markink zal een toespraak houden en een krans leggen bij het monument. Kinderen van de Eibergse basisschool "De Driesprong" lezen zelfgeschreven gedichten voor. De muzikale omlijsting wordt dit jaar verzorgd door muziekvereniging Excelsior. Aan instanties die aan de bloemen/kranslegging deel willen nemen tijdens dit officiële gedeelte, wordt verzocht vooraf contact op te nemen met het 4 mei comité, de heer J. Siemerink, telefoon 0545-476 016/06 -10808295.

Beltrum

De dodenherdenking begint in Beltrum om 17.30 uur bij het oorlogsmonument op het Mariaplein. Wethouder Leo Scharenborg is hierbij aanwezig.

Neede

In Neede wordt de herdenking bij het oorlogsmonument op de Needse Berg om 18.30 uur vooraf gegaan door een herdenkingsdienst in de Grote kerk. In deze herdenkingsdienst wordt gesproken door mevrouw Antje Dekker, gemeentesecretaris en zal de heer Naegelmaker een gedicht voorlezen. Belangstellenden zijn vanaf ongeveer 19.45 uur welkom bij het herdenkingsmonument op de Needse Berg. Bij het herdenkingsmonument zal gesproken worden door mevrouw Ten Cate. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de muziekvereniging Akkoord uit Haarlo. Na de twee minuten stilte draagt Daniek Hoevers, leerling van de Kisveldschool, een zelf geschreven gedicht voor. Kinderen van dezelfde school beginnen daarna met het defilé waarbij zij bloemen leggen bij het monument. Gemeentesecretaris mevrouw Antje Dekker verzorgt de kranslegging.

Borculo

Stille tocht

Belangstellenden kunnen zich om 19.15 uur bij de RK-Kerk aan de Steenstraat in Borculo verzamelen voor de Stille Tocht. Deze voettocht voert over de begraafplaats van de kerk en vervolgens via de Boomgaarden naar het oorlogsmonument aan de Burg. Bloemersstraat en het Indiëmonument in het Cycloonpark. Zowel op de begraafplaats, als bij de monumenten is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. In het Cycloonpark is de muzikale omlijsting in handen van The Volunteer Band of Vancouver. Iets voor 20.00 uur zal de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd bereiken.

Hier wordt bij de graven van de Engelse piloten twee minuten stilte in acht genomen. Hierna wordt de Taptoe geblazen door de heer G. Waanders. Ook op deze plek is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Bij de kranslegging in Borculo zal het college van B&W worden vertegenwoordigd door mevrouw Janet Wildeman, directeur organisatie.

Herdenkingsbijeenkomst

Om ongeveer 20.15 uur wordt in de NH-kerk op het Muraltplein in Borculo een openbare herdenkingsbijeenkomst gehouden. De herdenkingsrede zal worden uitgesproken door gastspreker Ds. Anne van der Meiden. Hier is de muzikale omlijsting in handen van wederom The Volunteer Band of Vancouver en het Borculo's Mannenkoor. De vier prijswinnaars van de dichtwedstrijd, die door de stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen is uitgeschreven, dragen ieder hun eigen gedicht voor. Amnesty International is met een stand vertegenwoordigd en vraagt aandacht voor gedwongen uithuiszetting van mensen in Kenia.

Ruurlo

In de Dorpskerk in Ruurlo wordt om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden.Hier spreekt burgemeester Hein Bloemen. Hij neemt vervolgens deel aan de stille tocht naar het monument op 't Rikkelder. Daar legt hij namens de gemeente een krans.

Vlaggen halfstok

Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (omstreeks 21.00 uur) worden op dinsdag 4 mei de vlaggen halfstok gehangen.

Bevrijdingsdag 5 mei

In het kader van de viering van 65 jaar bevrijding neemt de Atletiek en Sport Verenging (ASV) deel aan de nationale bevrijdingsvuurestafette. De atleten van de ASV halen het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei uit Wageningen. Omstreeks 11.00 uur wordt het bevrijdingsvuur in Neede verwacht, alwaar het bevrijdingsvuur zal worden ontstoken op het plein voor het Raedthuys. De vlam zal hier de gehele dag blijven branden. Het bevrijdingsvuur zal "in ontvangst" worden genomen door burgemeester Hein Bloemen, die hierbij een korte toespraak zal houden.

logo_4en5mei.jpg

De druppel glijdt
van de koude grijze steen
in een holte die
niet gevuld kan worden
verdriet is niet genoeg

Waar ooit de bommen vielen
zal nu de stilte spreken
de jaren voorbij
naar boven halen

Vandaag zullen de doden leven
laten wij luisteren
naar hun gezang
laat de leegte
galmen

Luc Stefelmanns (16)

Winnaar "Dichter bij 4 mei"