Gemeente Almelo

Nieuwe opzet Dodenherdenking in Almelo

29 april 2010 - Op 4 mei herdenken we in Almelo de slachtoffers van oorlogen overal ter wereld. In 2010 krijgt de herdenking in Almelo een ander karakter dan voorgaande jaren. Zo is er naast de officiële herdenking aan het Wethouder E. van Dronkelaarplein ook een herdenkingsdienst en een stille tocht. Het nieuwe karakter van de herdenking biedt inwoners van Almelo een extra gelegenheid om stil te staan bij hen die hebben gevochten voor onze vrijheid, maar ook bij hen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In de middag van 4 mei worden er bloemen gelegd bij de vier begraafplaatsen in Almelo. Burgemeester Hermans-Vloedbeld legt om 14.30 uur bloemen bij de Joodse Begraafplaats, waarna zij om circa 14.50 uur bij de Algemene Begraafplaats bloemen legt. Vervolgens zal wethouder Kuik-Verweg om 15.30 uur bloemen leggen op de R.K. Begraafplaats in Bornerbroek. Tot slot legt wethouder Andela om 16.00 uur bloemen op de R.K. Begraafplaats St. Barbara.

Herdenkingsdienst en stille tocht

Om half zeven vindt er vervolgens in Hof 88 een herdenkingsdienst plaats met muziek, een toespraak en een lezing. Belangstellenden zijn van harte welkom in Hof 88. Tegen 19.15 uur gaat er een stille tocht van Hof 88 via Grotestraat Zuid, Bornsestraat naar het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Inwoners van Almelo worden verzocht zich aan te sluiten bij deze stille tocht.

Officiële herdenking bij Wethouder E. van Dronkelaarplein

Om half acht 's avond begint de officiële herdenking aan het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Na de toespraak van burgemeester Hermans-Vloedbeld, volgt een gedicht dat wordt voorgedragen door een leerling van Pius X. Om één minuut voor acht wordt de taptoe gespeeld en om acht uur zijn we twee minuten stil. Aansluitend zijn er krans- en bloemleggingen door diverse organisaties en inwoners.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Gemengde koren van Almelo, de Almelose Christelijke Harmonie en de Toronto Fire Service Pipes and Drums uit Canada. Voor deze herdenking is het Wethouder E.van Dronkelaarplein van 19.15 uur tot ca. 20.30 uur afgesloten voor al het verkeer.

Herdenking in Bornerbroek

De herdenking op 4 mei in Bornerbroek begint om 19.50 uur, aansluitend aan de woord- en gebedsdienst in de kerk om 19.15 uur, bij het monument aan de Entersestraat. Na een korte overweging en de twee minuten stilte is de bloemlegging bij het monument, daarna bij de graven van de geallieerden op de R.K. begraafplaats. De kruisingen Entersestraat/ Rammelhuiskamp en Entersestraat/ Pastoor Ossestraat zijn tijdens de herdenking van 19.45 tot 20.15 uur afgesloten voor al het verkeer.

Vlaggenprotocol

In Nederland mag de vlag van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) halfstok worden opgehangen (zonder oranje wimpel). Inwoners van Almelo worden verzocht deze gedragscode te volgen. Tevens wordt verzocht om de twee minuten stilte te respecten.