Gemeente Kaag en Braassem

Dodenherdenking in Kaag en Braassem
Bloemen neergelegd tijdens dodenherdenking

Op dinsdagavond 4 mei wordt in Roelofarendsveen, Woubrugge en Leimuiden de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Het thema van dit jaar is 'Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?'

Woubrugge

In Woubrugge start om 19.00 uur een kerkdienst in de Dorpskerk aan de Comriekade, die duurt tot 19.45 uur. Om 19.30 uur wordt er verzameld op het parkeerterrein bij sporthal Oudendijk voor de fakkeloptocht naar de herdenkingsplaats. De fakkeloptocht wordt met trommels begeleid door de familie Van Limpt. De stille fakkeltocht start om 19.40 uur en loopt langs de kerk. Daar sluiten de kerkganger aan. Om 19.58 uur blaast de familie Hoekstra âThe Last Postâ. Om 20.00 uur zijn er de twee minuten stilte om te denken aan hen die vielen voor onze vrijheid, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus.

Bij het gedenkteken in het park achter de Dorpskerk leest mevrouw A. Timmermans een gedicht voor. Daarna volgt een kort woord van wethouder F. Schoonderwoerd. Aansluitend zullen leerlingen van de beide basisscholen iets voordragen in het teken van de herdenking. Hierna volgt de kranslegging. De oud-strijders van âde vrienden van Alphenâ openen het defilé langs het monument. In het gebouw âImmanuelâ wordt na afloop van de herdenkingsdienst een kopje koffie aangeboden. Voor de kinderen is er limonade.

Â

Leimuiden

Ook in Leimuiden begint de herdenking met een kerkdienst. Deze start om 19.15 uur in de Dorpskerk en duurt tot 19.45 uur. Dan wordt gezamenlijk vanuit de kerk naar het monument gelopen, waar even voor acht uur âThe Last Postâ wordt aangeheven, door Mavileo. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte en daarna het Wilhelmus. Wethouder A. Kea spreekt de menigte toe en daarna is er de kranslegging door verschillende mensen. In het jeugdgebouw wordt na afloop van de herdenkingsdienst een kopje koffie aangeboden. Voor de kinderen is er limonade.

Â

Roelofarendsveen

Om 18.45 uur begint de herdenkingsdienst in de Mariakerk in Roelofarendsveen. Vanaf 18.30 speelt muziekkorps âLiefde voor Harmonieâ enkele muziekstukken. Tijdens deze dienst is er mooie muziek en gedichten, een gebed, een persoonlijk verhaal van Lex Lesgever, auteur van `Nooit verleden tijd` en een toespraak van onze nieuwe burgemeester, mevrouw K.M. van der Velde-Mentink. De kerk staat voor iedereen open, gelovig of niet en kerkelijk of niet.

Â

Na de herdenkingsdienst gaan de bezoekers van de dienst in stille tocht naar Noordhoek, het âMonument voor de Gevallenenâ. Kinderen van basisschool âDe Schakelâ dragen fakkels en bloemen. Rond 19.40 uur begint hier de inmiddels traditionele herdenking. Muziekvereniging âDoor Gunst Verkregenâ speelt bij het monument toepasselijke muziek.

Â

Na de traditionele stilte om 20.00 uur legt wethouder Jan Uit den Boogaard, samen met oorlogsveteraan de heer Van Zeeland, een krans bij het monument. Na de kranslegging nodigt de gemeente Kaag en Braassem u uit voor een kopje koffie in het gemeentehuis.

Â