Gemeente Dongen

Dodenherdenking 2010

Publicatiedatum: 3-5-2010

Naast het organiseren van Koninginnedag hebben de Oranjevereniging s Gravenmoer en het Oranje Comité Dongen nog een andere belangrijke taak: de organisatie van Dodenherdenking op 4 mei. In 2010 vieren we dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd en herdenken we de opofferingen die daarvoor tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens vredesmissies zijn gebracht. Het landelijke thema van 2010 is Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?

De Oranjevereniging s Gravenmoer en het Oranje Comité Dongen nodigen u uit voor het bijwonen van de Dodenherdenking 2010. Op dinsdag 4 mei wordt zowel in s Gravenmoer als in Dongen een plechtigheid gehouden.

Programma Dongen
Burgemeester Simone Dirven-van Aalst en wethouder Bas Evegaars wonen de plechtigheid in Dongen bij. Vanaf 18.45 uur bent u welkom in de grote zaal van de Cammeleur. Daar spreken vertegenwoordigers van de Dongense kerken, het voormalig verzet en de burgemeester namens het gemeentebestuur. Popkoor Spirit zorgt voor muzikale ondersteuning. Fanfare St. Hubertus uit Dongen-Vaart begeleidt het gezelschap naar de Bevrijdingskapel aan de Nieuwstraat. De tocht gaat via de Hoge Ham, Geer naar de Nieuwstraat. De gemeente, het voormalig verzet, jonge en oude veteranen en de Anti Fascistische Groepering leggen kransen bij de Bevrijdingskapel. Daarna kan iedereen langs het monument trekken om de gevallenen te herdenken. Na de herdenking kunt u in de Cammeleur over de herdenking en het landelijke thema napraten.

Programma s Gravenmoer
Loco-burgemeester Ad van Beek en wethouder Joop Velthoven vertegenwoordigen het gemeentebestuur in s Gravenmoer. Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in de Nederlands Hervormde Kerk. Om 19.45 uur verzamelt het gezelschap zich bij het herdenkingsmonument. Daar houden de loco-burgemeester en de voorzitter van de dorpsraad, de heer G. Verhagen, een toespraak. Zangvereniging Excelsior en muziekvereniging Euterpe verzorgen de muzikale omlijsting. Na de toespraken worden de kransen gelegd. Vervolgens kan iedereen bloemen bij het monument leggen. Aansluitend op deze herdenking is er voor alle deelnemers koffie in dorpshuis De Geubel.