Mediation groeit in Nederland

04/05/2010 09:20

Nederlands Mediation Instituut

De markt voor mediation groeit. Mediators zien hun omzet uit mediation in de afgelopen vijf jaar verdubbelen. Geschillen in de familie- en arbeidssfeer vormen het grootste deel van het werk van mediators, gevolgd door geschillen in de overheidssfeer en zakelijke geschillen. Driekwart van de mensen die gebruik maakt van mediation zou dat bij een volgend conflict weer doen.

Dankzij deze groei is een serieuze markt voor mediation ontstaan. Onderzoekers komen op een schatting van vijftig miljoen aan omzet. Een kwart van de mediators verricht mediations zonder daarmee omzet te behalen. Dat zijn bijvoorbeeld mediations binnen de eigen organisatie en vrijwilligerswerk bij buurtbemiddelingen. Gebruikers van mediation zijn over het algemeen zeer tevreden over de prijs/kwaliteit verhouding van mediators. Het grote publiek is nog maar matig bekend met mediation: zestig procent weet niet of niet goed wat mediation is. Reden voor het Nederlands Mediation Instituut (NMI) om zijn promotietaak verder uit te breiden.

NMI

Mediation is een vorm van conflictoplossing via bemiddeling door een onafhankelijke bemiddelaar; de mediator. Het werkt snel en kosten-efficiënt. Met de hulp van de mediator vinden de partijen gezamenlijk een oplossing: een resultaat waar beide partijen tevreden mee zijn. Het NMI is een onafhankelijke, landelijke kwaliteitsorganisatie voor mediation. In dat kader beheert het NMI een register van geaccrediteerde mediators. Momenteel zijn er ruim vierduizend mediators opgenomen in het register.

Om inzicht te krijgen in de stand van zaken op het gebied van mediation in Nederland gaf het NMI onderzoeksbureau Stratus opdracht onderzoek te doen. Het gehele rapport kunt u vinden op www.nmi-mediation.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl