Gemeente Son en Breugel


van start

Bestrijding eikenprocessierups van start

Om te voorkomen dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups zich tot een ware plaag kan ontwikkelen, wordt deze vanaf begin mei bestreden. Een gespecialiseerd bedrijf zal de eiken bespuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Om dit binnen een korte termijn te realiseren kunnen deze werkzaamheden ook ´s avonds of ´s nachts plaatsvinden.

Op eikenbomen komen in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen voor. Contact met de rups kan bij mensen leiden tot klachten zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Uit oogpunt van volksgezondheid bestrijdt de gemeente daarom de eikenprocessierups.

Met het branden of verwijderen van nesten verdwijnen alleen de zichtbare nesten, en daarmee slechts een klein deel van de populatie. Effectiever is het om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken op het moment waarop de jonge rupsen zich in de bomen begeven. De rupsen hebben dan nog geen brandharen ontwikkeld en zijn dan nog niet schadelijk. Zo worden ze dus voordat ze schadelijk zijn al vernietigd. Het middel is milieuvriendelijk en onschadelijk voor overige dieren, planten en de mens.

Niet overal wordt gespoten
De gemeente heeft ervoor gekozen om niet teveel in te grijpen in het natuurlijke proces en zal daarom alleen op die plekken spuiten waar de rupsen een bedreiging voor de volksgezondheid zijn. Dit betekent dat alleen wordt gespoten langs wegen en fiets- en wandelpaden waar (grote) eikenbomen staan. De eikenbomen die zich bijvoorbeeld in het bos bevinden, worden niet met het bestrijdingsmiddel behandeld. De bestrijding van de eikenprocessierups gebeurt dus louter uit oogpunt van volksgezondheid. De eikenbomen waar deze rupsen in voorkomen ondervinden geen grote hinder van de rupsen.

Ook op plaatsen waar beschermde vlindersoorten voorkomen, ter hoogte van het Oud Meer (Bestseweg- Hoberglaan), zal vanwege de bedreigde dagvlinder het Bont Dikkopje het middel uit voorzorg niet worden gebruikt.
Voor informatie kunt u terecht bij de afdeling Dienstverlening Publiek, telefoon 0499-491491.

Wat te doen bij overlast
U kunt bij klachten veroorzaakt door de eikenprocessierups het beste meteen contact opnemen met de huisarts en bij acute gevallen de eerste hulp inschakelen. Voor informatie over gezondheidsrisico's neemt u contact op met de GGD of bezoek de website www.ggd.nl.

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491