Gemeente Lingewaard


Tweede regionale vrijwilligersdag voor buurtbemiddelaars

Buurtbemiddelaars verwerven nuttige vaardigheden

De tweede editie van de regionale vrijwilligersdag op 24 april jl. in Ede was een succes. Vrijwillige buurtbemiddelaars van Overbetuwe en Lingewaard kregen de kans om hun kennis en vaardigheden in diverse workshops aan te scherpen en te verbeteren.

Het was voor de buurtbemiddelaars daarnaast natuurlijk leuk om collegas uit de regio te ontmoeten. Het uitwisselen van ervaringen en het delen van de successen zorgde voor een positieve sfeer. Een van de bemiddelaars vertelde: Ik ben nog maar een paar maanden bezig als bemiddelaar en het is heel leuk om de verhalen van ervaren bemiddelaars te horen. Maar ook om tips te krijgen die je alleen maar in de praktijk kunt leren.

Workshops
Er konden workshops gevolgd worden op diverse terreinen: Hoe ga je om met emoties bij de buren? Wat kun je doen als er cultuurverschillen tussen de buren spelen? Hoe kun je met LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) tot de kern komen? Hoe kun je ervoor zorgen dat de buren willen meewerken aan buurtbemiddeling? De workshop Kijk in de spiegel duurde de hele dag. Deze theaterworkshop liet aan het eind van de dag aan alle aanwezigen zien hoe het niet moet èn hoe het wel zou kunnen. Een deelnemer: We hebben uiteraard veel gelachen. Maar het was ook lastig om de ander goed in te schatten en om zelf over te komen zoals je zou willen. En juist dat bepaalt een groot stuk van de onderlinge communicatie. Ik ben me daar nu veel bewuster van.

Buurtbemiddeling
Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder leiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Deze buurtbemiddelaars zijn allemaal getraind. De vrijwilligers luisteren naar het verhaal van beide partijen en leiden het bemiddelingsproces. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Buurtbemiddeling lijkt in de praktijk het beste te werken in gevallen waar de onenigheid en irritaties nog niet heel hoog opgelopen zijn, het wordt vooral preventief ingezet. De kracht van buurtbemiddeling is dat, met hulp van de bemiddelaars, de buren zelf hun problemen oplossen.

Contact?
Wilt u buurtbemiddeling inschakelen? Dan kunt u contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout, telefoon: (024) 323 27 51. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bellen of een email sturen naar: buurtbemiddeling@nim.nl. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug.
www.buurtbemiddelinglingewaardenoverbetuwe.nl

Vrijwilligersdag

(Geplaatst: 4 mei 2010)