Gemeente Lingewaard


Centrumplan Bemmel

Stand van zaken en vervolgstappen

Na de sloop van het MGZ-gebouw worden de werkzaamheden voor de realisatie van het bouwplan voor de uitbreiding en revitalisering van de Assenburg, op de Markt in Bemmel vervolgd met het kappen van de voor deze uitbreiding noodzakelijke bomen en het graven van proefsleuven voor nader archeologisch onderzoek.

Kappen van bomen
Op 10 mei 2010 zullen de vier dakplatanen die vóór het MGZ-gebouw op de Markt stonden worden gekapt, evenals de twee rode beuken die naast de kerk staan en de berk en esdoorn in de tuin van de pastorie. Als op 10 mei blijkt dat in de bomen sprake is van nestvorming kan het kappen van de bomen, waarin zich nesten bevinden, niet doorgaan en zal dit tot juli 2010 worden uitgesteld.
In verband met het kappen van de bomen zal de Markt op maandag 10 mei met hekken worden afgezet en zal deze slechts beperkt bruikbaar zijn als parkeerterrein.

Archeologisch onderzoek
Uit een eerder uitgevoerd verkennend archeologisch onderzoek blijkt dat in het plangebied mogelijk archeologische resten kunnen voorkomen die dateren uit de prehistorie. Daarnaast zijn voorafgaand aan de realisatie van het plangebied Liduina, resten gevonden van het versterkte huis De Pol. Hoewel de grond in het plangebied grotendeels geroerd is, is het mogelijk dat hier de toegangsweg naar huis De Pol wordt aangetroffen. Door middel van sleuven met een lengte van 20 meter, een breedte van 4 meter en een diepte van 1,70 meter wordt het projectgebied geïnventariseerd. De proefsleuven zijn zodanig gepositioneerd dat een goede inventarisatie kan plaatsvinden en het projectgebied toch bereikbaar blijft.

In week 19, de week van 10 t/m 14 mei 2010, wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het archeologisch onderzoek. In deze week worden de hekwerken, ter afzetting van de te graven sleuven geplaatst en worden de klinkers verwijderd. In week 20, de week van 17 mei, worden de op de bijgevoegde kaart aangegeven proefsleuven gegraven. Van de bevindingen zullen wij u door middel van berichtgeving in deze krant op de hoogte houden.

Centrumplan Bemmel

(Vogelvlucht)

Centrumplan Bemmel

(Situatietekening hekwerken)

(Geplaatst: 4 mei 2010)