Senternovem

23-04-2010 |

Duurzaam water in en om de kas

Op 31 maart j.l. heeft de stuurgroep van het Platform Duurzame Glastuinbouw (voorheen GlaMi) de uitvoeringsagenda 'Duurzaam water in en om de kas' goedgekeurd. Met als einddoel een emissieloze glastuinbouw in 2027 nemen de partners in het platform deze agenda, die een breed scala van projecten en activiteiten op het terrein van waterbeheer, waterbehandeling en teelt omvat, in uitvoering.De agenda is het eerste tastbare resultaat van de vernieuwde samenwerking tussen Rijk, Provincies (IPO), Gemeenten (VNG), Waterschappen (UvW)en glastuinbouwbedrijfsleven. Recente RIVM/ WUR modelberekeningen laten zien dat de emissie van gewasbeschermingsmiddelen uit de kas hoger is dan waarmee in het toelatingsbeleid wordt gerekend. Om deze reden heeft de stuurgroep besloten om in samenhang met de wateragenda extra prioriteit te geven aan de terugdringing van emissie van deze middelen naar het watermilieu.

Duurzaam waterbeheer
De uitvoeringsagenda 'Duurzaam water in en om de kas' heeft tot doel de uitstoot van milieubelastende stoffen vanuit de glastuinbouw naar riolering, grond- en oppervlaktewater in 2027 tot nagenoeg 'nul' te reduceren. De aanpak is gericht op zowel het beschikbaar krijgen en houden van duurzame gietwaterbronnen voor de glastuinbouw als op het voorkomen van emissie naar het watermilieu van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen. De agenda onderscheidt vier thematische sporen, te weten: watermanagement en bedrijfsuitrusting, teeltstrategie, (afval)water behandelingstechnieken en gebiedsaanpak.

Voor elk van deze sporen zijn kenmerkende vraagstukken geanalyseerd, de lacunes in kennis, kunde en beleid geïnventariseerd en is een inschatting gemaakt van de bijdrage die het spoor aan het einddoel moet leveren. Deze bijdrage, afgezet tegen het einddoel, is vervolgens vertaald in kwantitatieve en kwalitatieve (tussen)doelstellingen per spoor. Om de doelen te bereiken benoemt de agenda de activiteiten en projecten voor 2010 en volgende jaren. Voor 2010/11 gaat het hierbij om onder meer: het opstellen van een blauwdruk voor de inrichting van nieuwe en bestaande kassen ter beperking van waterverliezen, de ontwikkeling van nieuwe teeltsystemen voor de grondgebonden teelten, het ontwikkelen van zuiveringstechnieken en onderzoek naar de uitbreiding van gietwateropslag in combinatie met waterberging. Op verzoek van de stuurgroep zal de uitvoeringsagenda voor de komende jaren financieel nog verder worden onderbouwd.

Meer prioriteit voor gewasbeschermingsmiddelen
Gebruik van water en toepassing van gewasbeschermingsmiddelen zijn niet los van elkaar te zien. Recent onderzoek van het RIVM/ WUR laat zien dat het emissiepercentage waarmee nu bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van een middel in de glastuinbouw wordt gerekend (0,1% van de dosering) te laag is en dat dit percentage - afhankelijk van het teeltsysteem en toedieningswijze - veelal (ruim) wordt overschreden. Als de toelatingsprocedure op basis van dit onderzoek zou worden aangepast, zouden veel van de gebruikte middelen niet meer voldoen aan de toelatingseisen.
Tegen deze achtergrond heeft de stuurgroep besloten in samenhang met en in aanvulling op de uitvoeringsagenda 'Duurzaam water in en om de kas' nog voor de zomer een plan van aanpak te presenteren voor het versneld en doelgericht terugdringen van deze emissies. Hierbij kan gedacht worden aan maatregelen als: emissiearme toedieningstechnieken, beheer en zuivering van afvalwaterstromen.Voor voldoende beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen voor de sector vindt de stuurgroep de aanpak en oplossing van dit vraagstuk van groot belang.