Gerechtshof Arnhem


Uitspraak in hoger beroep zaak Laura

Het gerechtshof Amsterdam, nevenzittingsplaats Arnhem, heeft zich in hoger beroep gebogen over de zaak van het zeilmeisje Laura en op de verzoeken in hoger beroep bij beschikking van 4 mei 2010 beslist.

Nederlandse rechter bevoegd
Het hof is van oordeel dat de Nederlandse rechter bevoegd is om over het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming om Laura onder toezicht te stellen te oordelen, omdat Laura ten tijde van de indiening van het verzoek haar gewone verblijfplaats in Nederland had.

Laura is minderjarig
Laura heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook de Duitse en de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Het hof is van oordeel dat de vraag of Laura minderjarig is moet worden beoordeeld aan de hand van het Nederlandse recht, omdat Laura met Nederland de sterkste band heeft. Volgens het Nederlandse recht is Laura, die nog geen 18 is, minderjarig.

Bevoegdheid van de rechtbank
De vader woonde met Laura in het arrondissement Arnhem, toen de zaak werd aangebracht bij de rechtbank Utrecht. In hoger beroep voert de vader alsnog aan dat de rechtbank Utrecht daarom niet bevoegd was om over deze zaak te oordelen. Het hof is van oordeel dat de rechtbank Utrecht zich ambtshalve onbevoegd had moeten verklaren om de zaak te behandelen en de zaak had moeten verwijzen naar de rechtbank Arnhem, maar kan daaraan in dit hoger beroep geen consequenties meer verbinden.

Procesbekwaamheid van Laura
Omdat Laura minderjarig is, oordeelt het hof dat Laura niet zelfstandig hoger beroep kan instellen van de beslissing van de rechtbank Utrecht. Dat kunnen alleen haar ouders namens haar doen. Het hof acht dit niet in strijd met de internationale verdragen.

Ondertoezichtstelling van Laura blijft gehandhaafd Het hof is met de rechtbank van oordeel dat er nog steeds goede gronden zijn om Laura onder toezicht te stellen zodat de ondertoezichtstelling gehandhaafd blijft. Laura en haar vader treffen weliswaar voorbereidingen voor de zeiltocht om de wereld, maar deze acht het hof nu niet voldoende om de risicoâs weg te nemen.

LJ Nummer

BM2916

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 4 mei 2010 Naar boven