Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Subsidieregeling jonge landbouwers

Op 04 mei 2010

Tussen 1 juli en 13 augustus kunnen jonge landbouwers in aanmerking komen voor een subsidieregeling van LNV. De regeling is een volgtijdige, dat wil zeggen dat de aanvragen op volgorde van binnenkomst worden gerangschikt. In het verleden is het vaak gebeurd dat het beschikbare budget al op de eerste dag op was, dus het is zaak om om er op tijd bij te zijn. Je kunt de aanvraag zowel online als op papier aanvragen.

Bij de aanvraag moet je een bankverklaring toevoegen (is te vinden op de site van het LNV loket), en een bewijs dat je minder dan drie jaar gevestigd bent als agrarisch ondernemer. Dat kan bijvoorbeeld met een kopie van een akte van overdracht van aandelen of van grond.

Je bent een een jonge landbouwer als je nog geen veertig bent, en minder dan drie jaar zelfstandig het bedrijf runt. Dat kan ook in maatschap met een andere jonge landbouwer zijn. Je kunt over maximaal EUR100.000,- investering, 20 % subsidie ontvangen. Er bestaat een mogelijkheid dat dit percentage nog wordt verhoogd naar 25 procent. Een aantal provincies heeft inmiddels ook toegezegd dat ze extra geld beschikbaar stellen voor jonge landbouwers in hun eigen provincie als die uitgeloot worden voor de LNV-regeling.

Heb je voornemens om een bedrijf over te nemen en ben je jonger dan 40 jaar? Dan is het verstandig om op tijd met de overdracht te beginnen, en daarna de aanvraag in te dienen. Dit omdat een formele bedrijfsoverdracht nogal wat tijd kan vergen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Alfa Subsidieadviseurs ter attentie van Ben Brus, telefoon 0317 423865.