Gemeente Gilze en Rijen

Wellicht proef met asbaktegel

Burgemeester en wethouder bezochten hangplekken

Gemeente, politie en jongerenwerk startten dit voorjaar in de gemeente Gilze en Rijen met het project 'Hangen OK, rottigheid NEE'. Deze campagne moet duidelijkheid geven over wat wel en niet mag bij zogenaamde 'hangplekken'. Op vrijdag 23 april 2010 namen burgemeester Roep en wethouder Starreveld deel aan een van de projectactiviteiten. Zij bezochten een aantal hangplekken en spraken met de jongeren.

Burgemeester Roep waardeerde de gesprekken met de jongeren: "we hoorden wat hen bezig houdt en wat ze vinden van de hangplekken. Ze gaven aan dat ze best hun rommel willen opruimen, maar dat er geen of te weinig afvalbakken zijn." Ook wethouder Starreveld beaamt dit. "We moeten eens kijken of we meer prullenbakken gaan plaatsen of dat we ze vaker moeten legen." Daarnaast overweegt de wethouder een proef met zogenaamde asbaktegels. Dit is een tegel met een ingebouwde asbak.

Het project bestaat uit een groeps-, wijk- en persoonsgerichte aanpak in zowel Rijen als Gilze. Uitgangspunt is dat ook jongeren recht hebben op een plek buiten om elkaar te ontmoeten, maar dat er wel regels zijn waaraan iedereen zich moet houden.

Via voorlichting aan jongeren, ouders en omwonenden krijgen de regels extra aandacht. Daarnaast gaan politie, BOA's en jongerenwerkers mensen aanspreken op hun gedrag. Verder krijgen de hanglocaties zelf extra aandacht. De gemeente kan bijvoorbeeld snoeien om een locatie een andere uitstraling te geven.

Het project moet er voor zorgen dat deze activiteiten tot de reguliere activiteiten van alle betrokken partijen gaan horen.

Datum bericht: 4 mei 2010