Gemeente Haaksbergen


Dodenherdenking
04-05-2010 Dodenherdenking
Woensdag 4 mei kunnen inwoners uitgebreid stilstaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 65 jaar geleden. Dat kan ondermeer tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Pancratiuskerk en een bezoek aan de tentoonstelling van de Historische Kring in het gemeentehuis.

Het programma begint 's middags. Een gemeentelijke delegatie vertrekt dan naar een herdenking bij het herdenkingsteken bij `De Broeierd' in Enschede. Hier werd tijdens de mei-staking in 1943 een aantal mensen gefusilleerd. Ook enkele nabestaanden gaan hier mee naar toe. Aan het eind van de middag (17.00 uur) is er een kranslegging bij het Jordaanmonument (bij 't Assink Lyceum).

Herdenkingsbijeenkomst
Om 19.00 uur start een herdenkingsbijeenkomst in de Pancratiuskerk met het koor Pablo. Het thema van de viering is `vrijheid wereldwijd'. Bij de viering en het vervolgprogramma zijn het gemeentebestuur van partnergemeente Ahaus en een klas van de plaatselijke scholengemeenschap van de partij. Ook een klas van 't Assink Lyceum neemt actief deel aan de viering. Ongeveer een half uur na de start van de bijeenkomst start een stille tocht door de Van Heijdenstraat, Sterrebosstraat, begraafplaats en Ruisschenborgh. Burgemeester Loohuis legt bloemstukken neer bij enkele graven en het beeld van Betsy Frankenhuis.

Tentoonstelling
Daarna is het richting Marktplein en speelt het Seniorenorkest. Kort voor 20.00 uur legt de burgemeester bloemen bij het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis. Vervolgens speelt het orkest de Last Post en om exact 20.00 uur is het twee minuten stil. De stilte wordt verbroken met het Wilhelmus, gevolgd door een toespraak van Loohuis. Aansluitend kunnen belangstellenden in het gemeentehuis een tentoonstelling bekijken van de Historische Kring. Organisaties die bij het herdenkingsmonument bloemstukken willen neerleggen kunnen zich vooraf melden bij Angelique Dokter, bestuurssecretariaat, telefoon (053) 573 45 67.