Gemeente Echt-Susteren


Koninklijke Onderscheidingen

Burgemeester Dieudonné Akkermans en ambtenaar Hilly van Sloun bezochten woensdag 27 en donderdag 28 april negen personen om aan hen een Koninklijke onderscheiding uit te reiken. Alle nieuwe lintjesdragers waren aangenaam verrast.

Â
De heer A.H. van Vugt (Ton), Imkerstraat 18, 6101 GW Echt (geboren 28 januari 1937) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Â

De heer Van Vugt verricht al vele jaren vrijwilligerswerk. In 1977 vestigde hij zich met zijn gezin in Echt en sindsdien verricht hij de nodige hand- en spandiensten voor de Wijkvereniging Echt-Zuid. Vanaf 1995 zet hij zich bovendien in als penningmeester en plaatsvervangend voorzitter.

Â

Verder is de heer Van Vugt (bestuurlijk) actief voor de stichting Dr. Edith Stein te Echt en de Kapel van Schilberg. Ook houdt hij als webmaster van www.echtkerkelijk.nl het kerkelijke leven in de voormalige gemeente Echt bij.

In het verleden was hij verschillende jaren scheidsrechter in het amateurvoetbal, secretaris van de stichting Ommegang Reliekschrijn St. Landricus en lid van de Seniorenraad.
Â
Mevrouw S.C.H.M. (Ciel) Jessen-Impelmans, Kap. Goossensstraat 11a, 6101 CX Echt (geboren 2 maart 1946) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Â
Mevrouw Jessen-Impelmans is al vele jaren actief als vrijwilligster. Zo zet zij zich sinds 1980 in voor de St. Hubertusput Pius X Echt. In eerste instantie als bestuurslid en vanaf 1992 als penningmeester. Daarnaast neemt zij een deel van de secretariaatswerkzaamheden voor haar rekening. Als voorzitter van de seniorenvereniging organiseert mevrouw Jessen bovendien jaarlijks tal van activiteiten voor de oudere leden zoals busreizen, culturele evenementen en kienen. Verder is zij tijdelijk actief als voorzitter van de Hubertusput. Sinds 2005 is mevrouw Jessen voorzitter van dameskoor H. Landricus Echt. In het verleden was zij gedurende tien jaar penningmeester van de activiteitencommissie van voetbalvereniging EVV. Ook heeft zij verschillende jaren zomerpostzegels verkocht en was zij actief voor de Landricusschool als lid van de oudervereniging en overblijfmoeder.

Â

De heer K.H.J. Fiddelers (Karel), Heulsterstraat 6, 6114 ES Susteren (geboren 29 april 1945) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Â

De heer Fiddelers is al sinds vele jaren betrokken bij het organiseren en uitvoeren van de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart in Susteren. In 1973 heeft hij voor het eerst meegedaan als spelleider. Meerdere malen speelde hij de hoofdrol in het spel âWeerlicht der eeuwenâ dat wordt opgevoerd door ongeveer 250 spelers en figuranten. In 1993 was hij actief als assistent regisseur en in 2000 en 2007 als regisseur van dit grote openluchtspektakel. Als regisseur van de Reliekenstoet in 2000 heeft hij bovendien nog zoân duizend deelnemers aangestuurd.

Sinds 2000 maakt hij deel uit van het Internationaal Overlegorgaan Heiligdomsvaarten waarbij hij is gevraagd om in 2011 als regisseur op te treden van de Heiligdomsvaart in Maastricht.

Â

In de jaren 1976 tot 1989 was de heer Fiddelers mede initiatiefnemer van âDe Wagenspelenâ in Susteren. Daarbij was hij tevens actief als mede regisseur en speler. In 2000 was hij betrokken bij de oprichting van toneelvereniging âD(i)e Anger Heiligenâ. Naast zijn activiteiten als regisseur en speler heeft hij een toneelstuk geschreven dat in april 2009 is opgevoerd.

Â

Ook als buuttereedner, zeker als drievoudig Limburgs buuttekampioen, draagt de heer Fiddelers bij aan het in stand houden van het Limburgs dialect en culturele erfgoed. Daarnaast maakt hij al meer dan 22 jaar deel uit van het dagelijks bestuur van de Limburgse Vereniging van Karnavals Artiesten (LVKA), eerst als secretaris en vanaf 1997 als voorzitter. Sinds 2007 verzorgt de heer Fiddelers gedurende de Carnavalsperiode de presentatie en redactie van het L1 TV programma âVasteloavend Sameâ.

Â

De heer Fiddelers is tevens actief op kerkelijk vlak. Zo is hij sinds 1990 vrijwilliger bij de door de Amelbergaparochie georganiseerde Pelgrimstochten naar Rome. Tijdens de Heiligdomsvaarten van 1993, 2000 en 2007 leverde hij bovendien een grote bijdrage aan de organisatie van kerkelijke activiteiten ter ondersteuning van het dekenaat en het kerkbestuur. Verder is de Amelbergakerk Susteren mede dankzij het initiatief en de inspanningen van de heer Fiddelers in 2007 verheven tot basiliek.

Â

Verder is de heer Fiddelers ook op maatschappelijk gebied actief. Onder andere vervult hij sinds 1964 jaarlijks de rol van âSint Nicolaasâ in Dieteren en Susteren. In het verleden was hij vele jaren als vrijwilliger werkzaam voor de plaatselijke harmonie St. Cecilia en voetbalvereniging âSportclub Susterenâ.

Â

De heer J.L. Schoenmakers (Naad), Roosterderweg 12, 6114 KB Susteren (geboren 30 april 1954) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Â

De heer Schoenmakers verricht al vele jaren vrijwilligerswerk in het schutterswezen. In de periode van 1966 tot 1991 was hij (bestuurlijk) actief voor schutterij St. Antonius te Slek-Echt. Van het St. Landricusgilde Echt is hij sinds de heroprichting in 1991 voorzitter. Daarbij is hij contactpersoon voor de stichting Broederschap St. Vincentius te Soignies in België. In 1999 was de heer Schoenmakers mede-initiatiefnemer tot oprichting van de stichting Reliekenschrijn St. Landricus in Echt met als doel de relieken van de patroonheilige van Echt naar Echt toe te halen voor een religieuze ommegang. Deze ommegang vindt inmiddels om de vijf jaar plaats. In 2008 richtte de heer Schoenmakers de Vrije Bond van Kleine Schutterijen op teneinde de kleine schutterijen die geen bestaansrecht hebben toch in een bond te laten voortbestaan. Van deze Bond is hij secretaris.

Â

Verder is de heer Schoenmakers werkzaam als stadsgids in Echt-Susteren, verricht hij activiteiten voor carnavalsvereniging De Lollige Buk in Dieteren en is hij vorst, voorzitter en contactpersoon van vastelaovesvereniging De Goudhane. Van carnavalsvereniging De Lollige Buk was hij 22 jaar bestuurslid waarvan van 1996 tot 2007 voorzitter en president.

Â

In 1993 trad de heer Schoenmakers als vrijwilliger toe bij de AVOM (Algemene Vereniging van Oud-personeel van de Koninklijke Marine) Limburg Zuid. Hiervan is hij sinds 1995 bestuurslid. In 2008 werd hij gekozen tot voorzitter.

Â

De heer Schoenmakers is al vele jaren actief in de politiek. Zo maakte hij verschillende jaren deel uit van het provinciaal en later landelijk bestuur van de Ouderen Unie. Sinds 2003 is de heer Schoenmakers gemeenteraadslid van Echt-Susteren.

Â

Tijdens de overstromingsramp van 1993 heeft de heer Schoenmakers hulp geboden bij de bestrijding van de overlast voor de bewoners van de voormalige gemeente Susteren. In 2008 heeft hij een groep Limburgse jongeren begeleid tijdens de Wereldjongerendagen in Sydney, Australië. Â
De heer H.H. Omloo (Harie), Roosterderweg 15, 6114 KA Susteren (geboren 8 december 1931) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Â

De heer Omloo verricht al vele jaren vrijwilligerswerk. Zo was hij in de periode 1947-1950 verkoper van De Indië Schakel, een contactblad voor de Dieterse gemeenschap met de dorpsgenoten die als soldaat naar het huidige Indonesië waren uitgezonden.

De huidige Schakel wordt sinds 1962 uitgegeven als contactblad met de Dieterse missionarissen en als informatieblad voor inwoners en oud-inwoners van Dieteren. Van dit maandblad is de heer Omloo bezorger vanaf het eerste uur. Toen in 1974 de stichting De Schakel werd opgericht, trad de heer Omloo tevens toe tot het bestuur. Daarbij is hij sinds 1993 actief in het maken (technisch) en verspreiden van het maandblad. Maandelijks bezorgt hij zoân 180 Schakels in Susteren en Dieteren. De opbrengsten hiervan komen ten goede van de Dieterse missionarissen.

Â

Verder toont de heer Omloo zijn maatschappelijke betrokkenheid door al vele jaren als vrijwilliger deel te nemen aan diverse evenementen en activiteiten binnen de gemeenschap. Hij is meer dan 40 jaar actief lid van de EHBO vereniging afdeling Susteren, en collecteert ruim 25 jaar voor de Nierstichting en al meer dan 45 jaar voor de kankerbestrijding. Ook is hij maandelijks in de weer bij het ophalen van het oud papier voor Fanfare Eendracht in Dieteren.

Â

In het verleden was de heer Omloo bloeddonor en ruim 35 jaar actief lid van de Zonnebloem.
Â
Mevrouw M.C.J. (Mirjam) Keppenne-Leurs, Op de Kampes 16, 6116 AV Roosteren (geboren 31 januari 1951) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Â

Mevrouw Keppenne-Leurs is al bijna veertig jaar werkzaam in het onderwijs. Zij is begonnen als kleuterleidster, werd vervolgens hoofdleidster en adjunct-directeur en is sinds 1998 actief als directeur van basisschool St. Jozef, de huidige basisschool In 't Park te Susteren. Tijdens haar loopbaan begeleidde ze verschillende fusie- en samenwerkingsprocessen. Naast de extra werkzaamheden voortvloeiend uit het laatste fusieproces heeft mevrouw Keppenne-Leurs gekeken naar de centrale rol van de school (en het schoolgebouw) binnen de gemeenschap van Susteren. Zo kunnen er bij gebrek aan ruimte en na goed overleg ook verenigingen terecht voor repetities. Samen met de waarnemend directeur heeft zij bovendien in de nieuwe school gezorgd voor de inrichting van de gezamenlijke ruimten.

Â

Sinds enkele jaren heeft mevrouw Keppenne-Leurs zitting in de beleidscommissie 'Personeelregelgeving' van Focus. Daarvoor maakte zij verschillende jaren deel uit van de commissie Personeelszaken.

Â

Mevrouw Keppenne-Leurs maakt zich niet alleen verdienstelijk in de hoofdfunctie maar ook als bestuurslid van de Stichting 4 mei herdenking Echt-Susteren. In het verleden was zij (bestuurlijk) actief voor de handenarbeidclub, het comité van Samenwerking, buurtvereniging Kokkelert, de plaatselijke badmintonclub, het Kindervakantiewerk, de medezeggenschapsraad van de Jan Petersschool en de gemeentelijke commissie Onderwijs. Ook was zij verschillende jaren politiek actief.

Verder heeft mevrouw Keppenne-Leurs in het begin van haar onderwijsloopbaan mantelzorg verleend aan een ernstig zieke tante.

Â
Mevrouw C.J. van Wegberg (Zus), Esdoornstraat 10, 6101 BJ Echt (geboren 10 april 1935) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Â

Mevrouw Van Wegberg verricht sinds 1985 vrijwilligerswerk voor fanfare St. Joseph te Pey. Zo is zij binnen de vereniging al 25 jaar actief betrokken bij de commissie restauratie en de huishoudelijke dienst van zalencomplex Biej Aolders. Daarbij regelt zij onder meer de bediening tijdens de repetitieavonden, de catering bij concerten en andere grote activiteiten alsmede het dagelijks onderhoud van de zaal, het café, de keuken, de bergruimte en de bovenwoning. De laatste tien jaar heeft zij zelfs de gehele interieurverzorging op zich genomen. Mede dankzij de inspanningen van mevrouw Van Wegberg is het voor de fanfare mogelijk om de accommodatie tot de ingebruikname van de nieuwe zaal in goede staat van onderhoud te kunnen gebruiken. Bij de inrichting van de nieuwe zaal heeft de praktijkervaring van haar dan ook een grote rol gespeeld.

Verder is mevrouw Van Wegberg binnen de fanfare al vijftien jaar lid van de commissie DAS (donateuractie en sponsoring) waarbij zij niet alleen jongere en oudere leden motiveert actief deel te nemen aan de huis-aan-huis routes maar ook zelf het voortouw neemt.

Â
De heer Th.H.M. Bougie (Theo), Emmastraat 5, 6101 HD Echt (geboren 30 maart 1950) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Â
De heer Bougie heeft zeer grote verdiensten op het gebied van de revalidatie technologie en technische hulpmiddelen voor lichamelijk gehandicapten. Hij bouwde deze deskundigheid op tijdens zijn technische ingenieursopleiding, zijn werk in de revalidatiegeneeskunde en door zijn deelname aan internationale ontwikkelingsprojecten. In 1998 startte de heer Bougie een eigen bedrijf op te weten BRT Advies (Bougie Revalidatie Technologie Adviesbureau). BRT Advies neemt deel aan (inter-)nationale netwerken en is permanent lid van een aantal (inter-)nationale commissies en overlegorganen. Daarbij is de heer Bougie gastdocent aan verschillende Hoge Scholen en de SVGB (kennis- en opleidingscentrum voor uniek vakmanschap), buitengewoon lid van de Vereniging van Revalidatieartsen en adviseur van de commissie BARTH die zich bezig houdt met beleidsmatige taken en zich met name richt op landelijke organen. Vanuit deze functie adviseert hij aan het College van Zorgverzekeringen. Ook is hij actief op het gebied van de implementatie, revisie en updating van de International Classification of Functioning van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Verder is de heer Bougie mededirecteur van HANDY-BraIns dat gespecialiseerd is in informatietechnologie ten behoeve van de revalidatie- en gehandicaptenzorg. Producten zijn onder andere de HANDY-wijzer, een zelf ontwikkeld informatiesysteem op het gebied van hulpmiddelen voor mensen met beperkingen, en een online toegankelijkheidsgids voor gebouwen.
Van 1993 tot 2004 zette de heer Bougie zich in voor ISPO Nederland, een vereniging van deskundigen op het gebied van prothesen, orthesen en orthopedische schoentechniek. Hij was onder meer secretaris en vervolgens tot 2004 voorzitter. Ook was hij dagvoorzitter op symposia en congressen, en organisator van het Wereldcongres in Amsterdam in 1998. Van 1998 tot 2004 was hij lid van het ISPO International Committee. Sinds 2004 is hij actief als task officer standaarden voor het bestuur van ISPO International.
De verdere verdiensten van de heer Bougie hebben onder meer betrekking op zijn bestuurlijke activiteiten voor het ICTA (International Commission on Technologie and Accessibility), HELIOS (een project dat de levensomstandigheden en de participatie van lichamelijk gehandicapten in een groot aantal Europese landen beoogde te verbeteren) en SCEER (Spinal Cord Europe Education and Research). De heer Bougie heeft zich niet alleen beroepsmatig maar ook als zeer betrokken medemens steeds gewijd aan de ontwikkeling en verbetering van technische hulpmiddelen en technologie voor de gehandicapte mens. Om deze technologie ook daadwerkelijk voor betrokkenen beschikbaar te maken, heeft hij goed functionerende en voor een breed publiek goed toegankelijke informatievoorzieningen ontwikkeld. Dit in een Europees verband en met grote aandacht voor de (kwaliteits-)vereisten van de ingewikkelde markt op dit gebied (ISO- en andere Europese normeringen). Verder heeft hij als deskundig adviseur in grote mate bijgedragen aan de ontwikkeling van een goed gehandicaptenbeleid, de verbetering van de toegankelijkheid, de participatie en de vergroting van de onafhankelijkheid van gehandicapten.
De maatschappelijke betrokkenheid van de heer Bougie blijkt verder uit zijn (bestuurlijke) inzet voor fanfare St. Joseph Peij, stichting de Peijerzaal, stichting Klankbordgroep (groot) Pey, Raad van Bestuur Rabobank Roermond-Echt en het adviesorgaan Burger Participatie. In het verleden was hij bestuurlijk actief voor bejaardenhuis De Egthe en lid van het dekenaal bestuur Echt. In 2007 en 2008 was hij lid van de redactiecommissie van het boek âPeij in de tijdâ.

Â

De heer R.J.M. (René) Rutten, In de Planten 52, Echt (geboren 18 juli 1940) is bij de Algemene Gelegenheid 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Â

De heer Rutten verricht al vele jaren vrijwilligerswerk. Zijn actuele verdiensten hebben onder meer betrekking op zijn inzet voor de stichting Pergamijn. Zo wandelt hij wekelijks vele uren met cliënten en is hij werkzaam op de afdeling Ambacht en het Sooscafé. Bij bijzondere gelegenheden is hij tevens mede-organisator van activiteiten en betrokken bij de uitvoering daarvan.

Ook is de heer Rutten actief bij de stichting âOp Vleugels der Vrijheidâ. Mede door de inspanningen van hem is de door de Duitsers tijdens WO II aangelegde bunker nabij de Abdij Lilbosch uit de anonimiteit gehaald. De bunker zou volgens de heer Rutten als brug moeten fungeren tussen de locatie van de stichting Pergamijn, de abdij Lilbosch en de gemeenschap van Pey e.o. Op aansporing van de heer Rutten is er vervolgens een aantal toegangswegen aangelegd en verlichting aangebracht. De bunker is nu voor iedereen bereikbaar. Voor een bezoek aan de bunker kan er altijd een beroep worden gedaan op hem. De gegevens over de bunker heeft de heer Rutten inmiddels vastgelegd in een brochure die hij op eigen kosten heeft uitgegeven. Ook heeft hij twee kronieken uitgebracht over Lilbosch in oorlogstijd.

De verdere verdiensten van de heer Rutten hebben betrekking op zijn activiteiten voor schutterij Wilhelmina Hingen, voetbalvereniging Rios Pey en recreatieve voetbalvereniging FC Hingen.

Â

In het verleden was de heer Rutten vele jaren (bestuurlijk) actief voor het Groene Kruis afdeling Pey, de stichting Katholiek Onderwijs Pey, het bejaardencentrum Echt en de stichting Speeltuin Hingen. Verder verrichtte hij hand- en spandiensten bij de Abdij Lilbosch en speelde hij voor de buurtvereniging en voetbalvereniging van Putbroek een aantal jaren de rol van Sinterklaas.

Â

Â

Onderschrift foto: Van links naar rechts: de heer Rutten, de heer Van Vugt, burgemeester Akkermans, mevrouw Jessen-Impelmans, mevrouw Feller-Gijzelaars (onderscheiden op 24 oktober 2009), de heer Bougie, mevrouw Van Wegberg, de heer Schoenmakers, mevrouw Keppenne-Leurs, de heer Omloo en de heer Meisters (onderscheiden op 8 februari 2010), de heer Fiddelers ontbreekt op de foto

Fotografie: Ed Hul, Echt

Â