Gemeente Lingewaard


Schapenbegrazing in Lingewaard

Ook dit jaar zullen er weer een tweetal terreinen binnen de gemeente Lingewaard begraasd worden door een schaapskudde. De plaatsen waar de kudde gaat grazen zijn: De Ward in Bemmel met een uitloop in de Wadi van de Essenpas en de dijk tussen De Pleyroute en Huissen, ook wel bekend als vliegerweide of evenemententerrein.

Waarom begrazen?
We kiezen voor begrazing omdat schapen zorgen voor structuur in terreinen en leggen ecologische verbindingen tussen terreinen. De begrazing kan gestuurd worden zodat sommige plekken extra begraasd kunnen worden en andere juist minder of helemaal niet. Daarnaast is natuurbeheer met schapen publieksvriendelijk, past het bij de historie van ons land en het geeft een mooi plaatje. Het resultaat van schapenbegrazing is deels al direct zichtbaar (meer plantensoorten en structuur), maar de ontwikkeling van de vegetatie en daarbij behorende fauna (zoals vlinders, vogels en hagedissen) kan langer op zich laten wachten.

Onze ervaring met begrazen in 2009
In 2009 zijn we bij wijze van proef gestart met de begrazing in drie gebieden. Uit de evaluatie van 2009 hebben wij geconcludeerd dat de begrazing met schapen op de Vliegerweide in Huissen, in de Ward en de wadi in de Essenpas een duidelijke meerwaarde heeft op het gebied van beleving, educatie en ecologie. Rondom sportpark Ressen was deze meerwaarde aanzienlijk minder, waarbij de hogere kosten van het begrazen niet opwegen tegen de meerwaarde op het gebied van educatie en ecologie.

Waar en hoe gaan we begrazen in 2010
Zoals hierboven gemeld gaan we in 2010 een tweetal gebieden begrazen: De Ward in Bemmel met een uitloop in de Wadi van de Essenpas en de Viegerweide in Huissen.
De schaapskudde zal het terrein drie tot vier keer begrazen in de periode van mei tot 1 december.

Er wordt een kudde ingezet van circa 250 schapen. Deze kudde wordt begeleid door een schaapsherder met zijn honden. Overdag zullen de schapen gehoed worden en s nachts in een tijdelijke nachtkraal opgestald worden. De nachtkraal bestaat uit verplaatsbare afrastering van schrikdraad. Bij deze afrastering zal een bordje staan ter waarschuwing en met telefoonnummers die u kunt bellen in geval van onraad.

Schapen en honden
Wij willen u graag nogmaals attenderen op de aanlijnplicht die, binnen de bebouwde kom van de gemeente Lingewaard, voor alle honden geldt. Wij willen u vriendelijk verzoeken uw hond ten alle tijden aan de lijn te houden, behalve daar waar losloopgebieden gesitueerd zijn. Sinds 2007 zijn de schapen ingeënt tegen de Blauwtong.

Vragen?
Hebt u nog vragen en /of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, bel dan de servicelijn van de gemeente Lingewaard (026) 326 01 11 of stuur een e-mail naar gemeente@lingewaard.nl.

Schapen

(Geplaatst: 4 mei 2010)