Deelgemeente Charlois Rotterdam

Werkconferentie Sportplaza levert beweging op

Dinsdag 27 april organiseerde de deelgemeente Charlois bij handbalvereniging Snelwiek aan de Oldegaarde een werkconferentie over het Sportplaza Zuiderpark.

Dagelijks bestuurder Ed Goverde ontving ongeveer 30 afgevaardigden van scholen, jongerenwerk, sportstimulering, Thuis op Straat en sportverenigingen. Gert-Jan Lammens van Rotterdam Sportsupport en Eric van Veen van de Richard Krajicek Foundation hielden een inleiding.

De conferentie was gericht op (toekomstige) gebruikers van het Sportplaza Zuiderpark met als doel een breed draagvlak te creëren en het gebruik te stimuleren. Tijdens de conferentie werd aan de deelnemers gepresenteerd wat er zoal op het Sportplaza gebeurt en werd hen gevraagd welke mogelijkheden zij zien en welke wensen er leven.

De deelnemers aan de Werkconferentie Sportplaza kregen eerst een rondleiding over het terrein (foto: fotopersbureau Cor Vos) Stimulans voor sporters

Na een rondleiding over het terrein brachten de aanwezigen tijdens workshops een aantal ideeën en plannen naar voren. Zowel de afvaardiging van enkele scholen als die van diverse sportclubs zagen mogelijkheden voor hun leerlingen en leden. Zij waren het er over eens dat hiervoor wel goede afspraken moeten worden gemaakt. Gert-Jan Lammens vertelde over het plan voor sportstimulering op drie Charloise scholen voor voortgezet onderwijs waarvan de uitvoering zal plaatsvinden op het Sportplaza. Eric van Veen stelde voor om enkele velden op termijn geschikt te maken voor topsporters, zodat zij kunnen worden uitgenodigd voor demonstraties en clinics. Dat zou de bekendheid van het Sportplaza vergroten en veel jonge sporters aantrekken. Alle aanwezigen waren het er over eens dat er meer moest worden gedaan om bekendheid te geven aan de mogelijkheden van het Sportplaza en waren bereid daar aan mee te werken.

De deelgemeente is blij met de uitkomsten van de conferentie en zal wensen en ideeën inventariseren. Sommige ideeën kunnen al snel ingepast worden in de programmering. Het is de bedoeling dat het programma van het Sportplaza Zuiderpark nog vóór de zomer wordt uitgebreid en dat er iedere dag héél veel te beleven en te bewegen valt.

Uniek sportterrein

Het Sportplaza dat in september 2009 werd geopend, is een uniek openbaar toegankelijk sportterrein met twee asfaltvelden, twee kunstgrasvelden, vier tennisbanen, twee padelbanen en een skateplek.

Naast de twee skateheuvels die skaters uit heel Nederland trekken, is er een boulderkei voor de gevorderde klimmers. Langs de promenade en op het evenemententerrein is een hardlooproute uitgezet. Het Zuiderpark nodigt naast skaten en hardlopen ook uit tot ondermeer kanovaren en wandelen.

Op het Sportplaza zijn sportieve activiteiten voor alle leeftijden mogelijk, maar de voorzieningen zijn vooral bestemd voor jongeren vanaf 12 jaar. De organisatie Thuis Op Straat verricht in opdracht van de deelgemeente verschillende taken zoals het uitlenen van materialen, de programmering en het houden van toezicht.